ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carnegie varnas

TT Spektra · 28 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Carnegie får en varning och en straffavgift på 50 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från Finansinspektionen (FI).

Dessutom kräver FI att bolaget byter vd och kallar till en extra bolagsstämma för att byta ut styrelsen. Carnegies styrelse har utsett Anders Onarheim till tillförordnad vd. Han är chef för området Investment Banking inom bolaget. Han har tidigare varit ansvarig för Carnegies verksamhet i Norge.

Kammaråklagare Robert Engstedt har beslutat att väcka åtal mot de två män, varav en är Carnegieanställd, som sitter häktade misstänkta för grova insiderbrott.

Vinsten blåstes upp.Bakgrunden till FI:s straffåtgärder är den optionsskandal som uppdagades i maj.Carnegie meddelade då att anställda medvetet har förskönat resultatet från bolagets interna värdepappershandel. Det har lett till att finanskoncernens vinst blåsts upp med över 200 miljoner kronor, och i förlängningen till att bonusarna till de anställda blivit för höga.Tre anställda har polisanmälts av Carnegie, som anklagar dem för bedrägeri. Kammaråklagare Yngve Rydberg vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) håller i förundersökningen.Förutom optionsskandalen har Carnegie sedan i våras dragits in i två uppmärksammade insiderhärvor.

Anmäler revisorernaFI avser att anmäla ansvariga revisorer under perioden till Revisorsnämnden.FI skriver att styrningen av verksamheten har varit motsägelsefull och bankens interna regler har varit ofullständiga. Kontrollfunktionerna har varit väsentligt underdimensionerad i förhållande till verksamhetens omfattning och risk. Ansvarsfördelningen har varit otydlig och väsentliga granskningsuppgifter har lagts på personer som saknat erforderlig kompetens för uppgiften.

Styrelsens uppföljning av riskerna har inte varit tillräckligt kraftfull. Bankens årsredovisningar för 2005 och 2006 har gett bristfällig information av tradingverksamheten.

Ingen kommentar från Carnegie Carnegies ledning har inga omedelbara kommentarer till Finansinspektionens beslut utan hänvisar till kommande pressrelease och en presskonferens i Stockholm efter lunch.

De personer som nu måste lämna sina uppdrag i Carnegie är, förutom vd Stig Vilhelmson och styrelseordförande Christer Zetterberg, ledamöterna Hugo Andersen, Niclas Gabrán, Mai-Lill Ibsen, Anders Ljungh, Dag Sehlin och Fields Wicker-Miurin.De 50 miljoner kronor företaget nu ska betala i straffavgift är den högsta avgiften som FI kan döma ut.

Går att överklagaIngrid Bonde var själv på Carnegie sent i går kväll och lämnade beskedet till ledningen.

FI:s beslut går att överklaga.– Alla våra beslut är överklagbara. I det här fallet är det de också, förutom vår rätt att uppmana styrelsen att kalla till bolagsstämma. Det är inte överklagbart, det måste ske, säger Ingrid Bonde. Kallelsen till bolagsstämma ska ske så fort som möjligt.FI:s granskning av Carnegie har varit bred och bland annat också omfattat bolagets depåhantering. Men där hittade inspektionen inga brister.– Så där har vi inte gått vidare i någon djupare granskning, säger FI:s chefjurist Gent Jansson. Däremot kritiserar han Carnegies interna regler för att förhindra penningtvätt och finansiering av terroristhantering.

klar

Artikellänk är kopierad

TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro