ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carola: ”Vill inte vara en dålig kopia av mig själv”

Natalie Demirian · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019

Carola Häggkvist är aktuell med sommarturnén ”Naket – en akustisk hitskonsert”. Foto: Siri Amram


I mer än 35 år har hon stått i rampljuset. Nu berättar Carola Häggkvist om baksidorna och fördelarna med kändisskapet, om hon kan tänka sig att vara med i Melodifestivalen igen och vad hon egentligen tycker när hon får frågor om sin tro.

klar

Artikellänk är kopierad

Carola Häggkvist, 52, är mitt uppe i förberedelserna inför sin kommande sommarturné när Metro träffar henne på Rosendals slott, där premiären äger rum. Den här gången blir det en akustisk konsert med hennes största hits.

– Jag har gjort det här i 35 år nu och jag kände att ska jag göra det här så ska jag göra det riktigt bra. Jag vill inte vara en dålig kopia av mig själv och jag vill inte pumpa upp min lust till att göra låtarna, det ska kännas så pass bra att jag automatiskt blir peppad på det. Jag tänkte att varför inte göra låtarna akustiska istället, på intima platser, säger Carola och börjar nynnar på låten ”Liv” för att visa hur hon har tänkt sig.

Foto: Siri Amram

För drygt ett år sedan flyttade Carola ut från villan i Bromma och ut till landet till idylliska Steninge slottsby. Bostaden ligger i parken bredvid ladan som hon renoverat och använder som konsertlokal. Hon beskriver det som en romantisk dröm som blev besannad.

– Men den där tanken jag hade om att släppa allt som hade med jobb att göra bakom de där grindarna, det höll kanske i några dagar. Men jag förundras samtidigt varje gång jag kommer in genom de stolparna och jag kan inte låta bli att ta en bild, för det är lite av en saga. Jag sökte en lada och fick en katedral. Så jag får nypa mig i skinnet ibland.

LÄS MER
Molly Sandén om utlämnande musiken: Är jag inte helt ärlig kan jag lika gärna strunta i det”

Tillsammans med pojkvännen, basisten Jimmy Källqvist, har hon också ett hus i Sydafrika, där hennes dotter Zoe adopterades ifrån. Men i Steninge slottsby bor Carola och pojkvännen inte ihop än.

– I Sydafrika tillbringar vi mest jul och nyår. Jimmy har en lägenhet i stan här i Stockholm och är sugen på att bygga ett hus i Steninge slottsby. Han gillar fastigheter och är duktig på det.

Foto: Siri Amram

Det var som bekant år 1983 som den då 16-åriga Carola slog igenom när hon vann Melodifestivalen med låten ”Främling” och snabbt blev ett namn på allas läppar. Spola fram till 2019 och det finns än i dag få svenskar som är lika välkända och folkkära. På frågan om hon då trodde att hon skulle hålla på med musik än i dag svarar hon ”både ja och nej”.

– Man tar inte något för givet, men samtidigt känns det så naturligt. Jag har genom åren också bejakat mina egna tankar och känslor och min egen musikalitet mer och mer och det är inte något som tar slut. Jag är oerhört tacksam över att efterfrågan för mig funnits där så länge, och musiken håller mig ungdomlig på något sätt.

Men åren i rampljuset har inte alltid varit en dans på rosor.

– Det som har varit tuffast är löpsedlarna. Nu har det inte varit sådant på länge, men fanns perioder då det verkligen blev för mycket och det har inte varit ”fair play”. Det har varit så många gånger när det stått osanningar, och barnen har kunnat läsa det. Men nu känner jag att det är bra vindar som blåser även i medierna och att det är mer jämställt och fair play. Man tas på allvar och det finns en respekt.

Foto: Siri Amram

Nyligen la hon upp ett Instagraminlägg om att hon kände sig omskakad efter en rubrik om att hon ”kraschade” festen inför Eurovision där John Lundvik uppträdde.

”Kände av den välbekanta känslan av ett hårt grepp runt halsen i förmiddags och som händer som oftast när tidningar skriver osanningar el ’attacker’ är på gång.. jag känner av det fysiskt tom innan de ens publiceras”, stod det i en del av det inlägget.

– Jag har lärt mig att borsta bort en del, men jag blev överrumplad av känslan, för att det var ett tag sedan. Jag har nästan gått runt med en stridshjälm på huvudet och det har ibland varit svårt att prata naturligt med medier för att jag har känt mig så påhoppad. I det här fallet menade de inte det så illa som jag trodde, men det var som ett gammalt DNA som gick igång, säger Carola.

LÄS MER
Benjamin Ingrosso och Felix Sandman om vänskapen, kärleken och den där frisyren

Att vara med i Melodifestivalen igen är inget som hon kan tänka sig just nu.

– Jag är inte supersugen, nej. Det skulle vara om det är en extremt bra låt som bara jag kan göra ungefär, något alldeles speciellt. Annars coachar jag gärna andra, hejar på eller leder Melodifestivalen eller något kul i den stilen. Men jag har förstås väldigt mycket att tacka Melodifestivalen för och det är en jättebra plattform för att både slå igenom eller ta revansch.

Foto: Siri Amram

Hon jämför att vara med i Eurovision med Formel 1, för att trycket och pressen också fått ut det bästa ur henne.

– Du svetsas, putsas och blir slipad på din gåva, din diamant, och det vet jag inte om det hade hänt annars. Deadlines och premiärer kräver mycket av en, man måste ha nerver och en stark mage.

Samtidigt menar hon att belöningen när hon står på scenen är enorm.

– Det är som en frizon. Jag sjunger inte bara för publiken eller för mig själv, jag sjunger ut och bort till de som inte är där också. Då betyder det något, då händer det saker med mig.

I otaliga artiklar genom åren har det skrivits om Carolas kristna tro och det är något som hon ofta får frågor om i intervjuer.

Är det något du är trött på eller tvärtom, blir glad över att prata om?

– Det beror på. Jag är lite på min vakt när jag får frågor om det och frågar vad de menar med frågan, för det har känts som att de frågar för att de vill att jag ska säga något konstigt. För mig är ju min tro det mest naturliga som finns. För många med annan etnisk bakgrund till exempel är det självklart att det är naturligt att tro på något, sedan tror ju folk mer eller mindre. Det finns väl långt över två miljarder kristna i världen och det är fortfarande en växande religion.

pil
Det här är Carola

Namn: Carola Maria Häggkvist.

Ålder: 52 år.

Från: Stockholm.

Familj: Barnen Amadeus, 21, och Zoe, 10, och pojkvännen Jimmy Källqvist.

Karriär: Slog igenom i Melodifestivalen 1983 när hon vann med "Främling". Har totalt varit med i Melodifestivalen fem gånger, och vunnit tävlingen tre gånger och representerat Sverige i Eurovision. År 1991 vann hon Eurovision med ”Fångad av en stormvind”. Har varit artist i över 35 år, är en av Sveriges mest folkkära artister och har genom åren släppt många album, samlingsalbum och julskivor.

Aktuell: Med sommarturnén ”Naket – en akustisk hitskonsert”.

pil
Turnéplan

26/6 Stockholm, Rosendals Slott

28/6 Uppsala, Parksnäckan

29/6 Bollnäs, Freluga Trädgårdsscen

30/6 Kalix, Vassholmen

5/7 Örebro, Stadsträdgården

6/7 Vadstena, Vadstena Klosterkyrka

10/7 Djurönäset, Folkparken

11/7 Falkenberg, Stålboms konditori

18/7 Karlstad, Kvarteret Almen

19/7 Helsingborg, Sofiero Gård

20/7 Göteborg, Villa Belparc

21/7 Stjärnsund, Smedjan

25/7 Gotland, Warfsholm

26/7 Borgholm, Halltorps Trädgård

27/7 Varberg, Majas Vid Havet

28/7 Halmstad, Tylösand/Solgården

30/7 Karlskrona, Skärgårdsfest

10/8 Fagervik, Folkan Waterfront

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro