ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carolina födde sin dotter i vecka 23: Hon var lika stor som min hand”

Ida Gustafsson · 16 Aug 2016
Uppdaterad 16 Aug 2016
När Viljah föddes vägde hon bara 490 gram och har bott på sjukhus sedan förlossningen, under de nio månader som gått har hon växt till sig och snart kommer hon få komma hem.

När Viljah föddes vägde hon bara 490 gram och har bott på sjukhus sedan förlossningen, under de nio månader som gått har hon växt till sig och snart kommer hon få komma hem. Foto: PRIVAT


Carolina Ek, 22, började få värkar redan vecka 19. Ett par veckor senare föddes Viljah – fyra månader för tidigt. Dottern är ett extremt prematurbarn som efter nio månader äntligen ska få åka hem. Hon är världens starkaste bebis”, säger Carolina Ek.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av november förra året, när Carolina Ek var i graviditetsvecka 19 började hon känna värkar.

– Ingen tog mig på allvar. Jag åkte in och ut från sjukhuset, jag mådde dåligt. Men när mitt vatten gick ringde min sambo och då fick vi komma in så fort det var möjligt, säger Carolina Ek till Metro.LÄS MER: Haiden föddes fyra månader för tidiigt – på ett kryssningsfartyg  De åkte först till förlossningen i Västerås, som var det närmsta sjukhuset i dåvarande hemorten Fagersta. Efter några timmar fick de åka till Uppsala, där det finns en avdelning för bebisar som föds i den 23:a graviditetsveckan.  – De visste att jag skulle föda, det gick inte att ha kvar henne i magen.  Men det blev fullt i Uppsala och Carolina fick flygas till Umeå. Där föddes Viljah den 18 november, i vecka 22 och tre dagar, fyra månader och en dag innan hon var beräknad.  – Hon vägde 490 gram och var 29 centimeter ”lång”. Hon var lika stor som min hand, säger Carolina Ek.

– Jag har varit ensam med min oro och han varit hemma med barnen och med sin oro. Det har varit väldigt tufft, det har varit mycket som hänt.

Viljah är fortsatt infektionskänslig, hon kommer ha assistenthjälp dygnet runt och flera sjukhusbesök och kontroller är att vänta.  De nio månaderna sedan Viljah kom till världen har påverkat Carolina:  – Jag var känslig innan, men jag är känsligare nu, jag tänker på ett helt annat sätt. Jag tar inget för givet, för vad som helst kan hända. Den tanken hade man inte innan: att livet är väldigt skört.LÄS MER: Christopher, 30, om förlossningen: "Kände mig maktlös" 

Viljah med sin storasyster Savannah.
Viljah med sin storasyster Savannah.Foto: PRIVAT
Viljah var pytteliten när hon föddes för nio månader sedan, nu väger hon 6,3 kilo och ska få komma hem för fortsatt vård i hemmet.
Viljah var pytteliten när hon föddes för nio månader sedan, nu väger hon 6,3 kilo och ska få komma hem för fortsatt vård i hemmet.Foto: PRIVAT
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro