ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Carolina Klüft om nya initiativet: "Vi måste bryta stillasittandet"

Valerie Kaspersen · 31 Jan 2018
Uppdaterad 31 Jan 2018
Carolina Klüft uppmuntrar till rörelseglädje tillsammans med Generation pep och Metro.

Carolina Klüft uppmuntrar till rörelseglädje tillsammans med Generation pep och Metro. Foto: Gustav Gräll


Den ideella organisationen Generation pep, med prins Daniel och Carolina Klüft i spetsen arrangerar nu upp och hoppa Sverige-dagen” för att synliggöra stillasittande.

klar

Artikellänk är kopierad

Generation pep drar i år igång initiativet ”upp och hoppa Sverige”. Tillsammans med en rad samarbetspartners, bland annat Metro, ska generation pep få Sverige att bryta mönstret med stillasittande.– Det är lite som earth hour. Det är en kampanjdag för att belysa frågan om stillasittandet. Alla våra partners kommer att ta olika initiativ för att synliggöra det här på något sätt.

Det är glädjen till idrotten och samhällsfrågor som har gjort att Carolina Klüft engagerar sig i frågor som rör ungdomars hälsa.– Jag har ju en bakgrund som gammal elitidrottare, men har alltid pratat väldigt mycket om glädjen till idrotten och hur den är min viktigaste motivationskälla. Därför ligger den här frågan mig väldigt varmt om hjärtat. Och jag har möjligheten att få prata om det här och påverka samhället. Jag gör min lilla del helt enkelt.

Mai-Lis Hellenius, professor och överläkare vid Karolinska institutet varnar för stillasittandet, då undersökningar har visat att för varje timma som vi sitter ner så förkortas livet med 22 minuter.– Sverige tillhör bland de mest stillasittande länderna i världen, samtidigt som vi är ett av de länder som motionerar mest. Vi motionerar intensivt under korta perioder, men sitter mestadels av tiden. Det gäller både vuxna och barn. När vi sitter ner sänker vi energiförbrukningen, vilket leder till bukfetma, diabetes och i vissa fall även cancer, säger Mai-Lis Hellenius.

Till den som känner att motivationen avtar så fort de kliver in i ett gym har Carolina Klüft några tips.– Ibland så kan det kännas som att röra på sig är ett för stort hinder, ribban är för högt lagd. Det här handlar om vardagsträning och rörelseglädje. Ta trapporna istället för hissen, upp och hoppa någon minut, eller hoppa av en station innan din. Sen så kanske inte alla kan detta, utan man rör sig efter förmåga såklart.

Vad ska du göra under den här dagen?– Jag får in träningen ganska så naturligt i min vardag, men älskar ju att dansa så det kan bli en liten danspaus!

pil
Upp och hoppa Sverige

31 januari kommer Metro lyfta Upp och hoppa, Sverige! Något Generation-Pep dragit igång och det överordnade syftet är att sätta frågan om barns hälsa högre på agendan i samhället genom att visa att vi alla står bakom barn och ungas rätt till ett hälsosamt liv. Metro kommer denna dag tillägna hela förstasidan helt åt Upp och Hoppa, Sverige!

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro