ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Caroline, 30, ska bli expert på hållbarhet

Gustaf Larsson · 31 Mar 2019
Uppdaterad 2 Apr 2019
Caroline Sjölander pluggar för hjälpa företag med hållbarhetsfrågor.

Caroline Sjölander pluggar för hjälpa företag med hållbarhetsfrågor. Foto: Privat och Anders Good/TT


Caroline Sjölander, 30, har alltid haft ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. Nu har hon lämnat sitt ideella arbete i organisationer bakom sig för att utbilda sig till hållbarhetsspecialist. Att jobba med hållbarhet börjar bli en självklarhet”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Caroline Sjölander var i 20-årsåldern har hon engagerat sig i organisationer som jobbar med hennes personliga hjärtefrågor: klimat, miljö och djurrätt.

Efter att ha suttit på poster i organisationer som Unicef och Naturskyddsföreningen kände hon sig klar med ”pengar in” till organisationerna. Hon ville påverka mer och, som hon uttrycker det, ”göra ett mer långsiktigt avtryck i företag och organisationer”.

– När jag hade jobbat i tio år hade jag en ganska tydlig bild av var jag skulle och var jag såg mig själv om ytterligare tio år. Att landa i känslan av att jag ville hitta en ny väg och acceptera det var lite av en utmaning, men sen tycker jag att det bara har känts klockrent, säger hon.

Hoppade av jobbet för att plugga

För ett år sedan började hon på distansutbildningen hållbarhetsspecialist via Stockholms internationella handelsskola.

– Jag tror att varje generation går igenom sin generations stora frågeställning. För mig som 80-talist har människorättsfrågor och miljöfrågor varit två av våra största utmaningar de senaste 30 åren.

– Av den anledningen är det a och o att vi börjar ta ansvar för någonting vi inte har tagit ansvar för tidigare. Att jobba med hållbarhet börjar bli mer av en självklarhet, vilket det ska fortsätta att vara.

Hur bra är företag generellt på hållbarhet?

– Oavsett vilket företag vi pratar om tycker jag att så länge det finns ett uttryck för att man vill, ska eller kan jobba med miljöfrågor så är det oerhört positivt. Sen är det olika var företagen står i dag, vissa har kommit extremt långt i sitt hållbarhetsarbete, medan andra precis har börjat nosa på vad de ska göra. säger hon.

Det är då du som hållbarhetsspecialist kommer in?

– Ja, och det är det jag känner mig jäkligt peppad på. Då har polletten trillat ner och de vet att det finns saker att jobba på.

I bagaget har Caroline Sjölander sedan tidigare en kandidatexamen i socialantropologi. I och med YH-utbildningen till hållbarhetsspecialist vill hon få konkreta verktyg att ta med sig ut i arbetslivet.

– Det jag gillar med yrkeshögskolan att det är ett fast och praktiskt komplement till den utbildning jag redan har. Det innebär att jag kommer att gå från skolan och ha väldigt många verktyg i min portfölj som jag kan applicera direkt när jag kommer ut i arbetslivet.

pil
Pluggar till hållbarhetsspecialist

• Namn: Caroline Sjölander

• Ålder: 30 år

• Bor: Östersund

• Gör: Pluggar till hållbarhetsspecialist på Stockholms internationella handelsskola

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro