ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Caroline läser dubbla kurser

Amanda Säftröm · 4 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag är intresserad av både ekonomi och juridik och vill ha en bred kompetens, säger Caroline Gelfgren, som inte tycker det är några problem att plugga dubbla kurser.
– Jag är intresserad av både ekonomi och juridik och vill ha en bred kompetens, säger Caroline Gelfgren, som inte tycker det är några problem att plugga dubbla kurser.Foto: Foto: Saga Lundkvist

En hel del studenter pluggar mer än 30 poäng per termin – ett sätt att spara både tid och studiemedel. Men hur får man tiden att räcka till?– Det passar mig bra med en snabbare studietakt. Dessutom är det roligt att träffa olika människor som är intresserade av olika sak­er, säger Caroline Gelfgren.Sedan höstterminen 2006 studerar hon dubbelt. Nu går hon sista året på masterprogrammet i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm. Samtidigt är hon inne på sin fjärde termin på juristprogrammet på Stockholms universitet.– Jag är intresserad av både ekonomi och juridik och vill ha en bred kompetens. Jag hade egentligen inte tänkt läsa dubbelt, men jag sökte båda utbildningarna och blev antagen. Då tänkte jag att jag kunde prova och se hur det gick. Ett orosmoment var att det skulle bli kostsamt med kurslitteraturen, något hon löst med att låna så mycket som möjligt på bibliotek.Att kombinera två utbildningar kräver planering och framförhållning. En ordentlig överblick är A och O. Dessutom gäller det att kunna prioritera när till exempel föreläsningar eller tentor krockar med varandra.– Obligatoriska moment går alltid först och jag får räkna med att ta restuppgifter och omtentor ibland. Det är viktigt att inse att man inte kan hinna med allt. Vissa terminer har jag tagit mer än 60 poäng och andra mindre, säger Caroline Gelfgren.Hon tror inte att dubbla utbildningar är någonting som man ska börja med som ny student.– I början är det så mycket som är nytt och svårt att veta vad som förväntas av en. Det tar ett tag innan man har hittat sin egen studieteknik och först då kan man veta hur mycket man hinner med. Den största nackdelen med att plugga dubbelt är att det blir svårt att resa bort, tycker hon.– Fritiden hinner jag alltid klämma in, men är jag borta några dagar blir det för mycket att ta igen efteråt.Att ställa om sig mellan två olika ämnen är däremot inga problem för henne.– Jag tycker att det är stimulerande. Är man uttråkad blir man mindre effektiv och om jag läser en tråkig bok i ett ämne kan jag växla med något annat som jag tycker är roligare.

Så får du två kurser att gå ihop

Titta på kursernas upplägg innan du bestämmer dig. Två kurser med mycket självstudier passar bättre att kombinera än två som kräver mycket obligatorisk närvaro. Många kurser ges också på distans utan någon schemalagd tid alls.Lär dig prioritera och var beredd på att du inte kommer att kunna klara allt. Om du har två tentor samtidigt – se till att klara den ena och satsa sedan på omtentan på den andra.Gör en ordentlig planering så att du vet hur du ska disponera din tid. Försök att plugga en sak i taget och håll isär kurserna genom att anteckna i olika block. Fundera på vilken kompetens du kan ha nytta av senare i arbetslivet när du väljer en extra kurs. Språkkunskaper är till exempel ofta efterfrågade av arbetsgivare.

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda Säftröm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro