ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carpaccio med söta rotfrukter

Hanna Göransson · 22 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Experimentera kryddningen med ingefära, kanel och spiskummin

klar

Artikellänk är kopierad

Ersätt carpaccions klassiska tillbehör, blekselleri och citron, med  svenska höstsmaker i form av rotfrukter.
Ersätt carpaccions klassiska tillbehör, blekselleri och citron, med  svenska höstsmaker i form av rotfrukter.Foto: Lotta Imberg
Palsternackan ändrar smak från besk till söt när den tillagas.
Palsternackan ändrar smak från besk till söt när den tillagas.Foto: Lotta Imberg

HÖSTENS SMAKER. Dyk ner i höstens smakskafferi när du ska piffa till carpaccion. Ersätt de klassiska tillbehören blekselleri och citron med svenska höstsmaker i form av rotfrukter. Vill du gå ett steg längre – byt parmesanen mot en lagrad västerbotten. Se till att tillaga rotfrukterna tillräckligt länge. Då kommer den naturliga sötman fram, tipsar Tommy Myllymäki, köksmästare på Pontus by the Sea. När du bakar rotfrukterna på en hög temperatur får de en karamelliserad yta. Testa själv smakskillnaden mellan en rå och en kokt morot. Kökschefens egen favorit är palsternackan. – Den ändrar karaktär från riktigt besk till söt när den tillagas, säger han. Variera kryddningen. Experimentera med ingefära, kanel eller spiskummin. Kombinationen morot och ingefära är bra, eftersom kryddan bryter av morotens sötma. Tänk på att använda en särskild skärbräda för de jordiga rotfrukterna, skölj och skala noga. Carpaccio med bakade rotfrukter och parmesanRecept för 4 personer: 4 bitar oxfilé à 70 g salt och svartpeppar • Lägg oxfilén mellan plastfilm och banka ut till cirka 3 mm tjocka skivor. Garnera med rotfrukter, parmesan och salladsskott.Rotfrukter 2 palsternackor i stavar 2 morötter i grova slantar 200 g rotselleri i grova bitar 100 g gulbeta i grova bitar timjan och rosmarin till bakning olivolja, salt Lägg rotfrukterna på ett ugnsfast fat, massera in örter salt och olivolja. • Baka rotfrukterna i ugn, 225 grader cirka 15 minuter eller tills de har fått en fin färg. Låt svalna. Garnering 50 g flagad parmesanost 2 dl blandade salladsblad och örter 2 msk fin olivolja

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro