ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Catrine, 29, är 120 centimeter lång – blir hånad på stan

Filip Häggberg · 24 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016
Catrine Lundell får ofta nedvärderande kommentarer av främmande människor.

Catrine Lundell får ofta nedvärderande kommentarer av främmande människor. Foto: Skärmdump/Per Kristiansen


Catrine, 29, är 120 centimeter lång, något som ofta väcker andras uppmärksamhet. Varje vecka får hon nedvärderande kommentarer av främmande människor som hon samlar och lägger upp på Instagram. "Det är en del av min vardag", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Med kortväxtheten, eller medfödd spondyloepifyseal dysplasi som diagnosen är, kommer andra problem för Catrine Lundell. Hon har nedsatt syn och nedsatt hörsel. Varje fredag lägger hon upp nedvärderande kommentarer som hon får av främmande människor på sitt Instagram-konto.

– Hela livet har varit en lång kamp fram och tillbaka. I början handlade det om att få rätt till vård och hjälp i skolan och nu handlar det mest om att hantera kränkningar och glåpord, säger Catrine Lundell.

Hon vill tipsa andra kortväxta människor att acceptera att livet är som det är och att det är okej att vara ledsen.

– Livet är orättvist, så det är bara att acceptera det. Det bästa är att försöka ta kontakt med andra som har samma funktionsnedsättning så att man får prata med människor i samma situation.

På skottdagen, den 29 februari, anordnar Riksförbundet Sällsynta diagnoser en festival, Sällsynta filmfestivalen. Catrine Lundell ska bidra med en musikvideo.

LÄS MER
Svenst företag hyr ut kortvuxna för ”dvärgkastning”

– Den innehåller både dansare med funktionsnedsättning och dansare utan. Fokus ligger på att våga vara sensuell, sexig och sig själv vare sig du har en funktionsnedsättning eller inte, säger hon.

Catrine Lundell kom på idén för att hon vill skapa en förebild för andra kortväxta – en förebild som hon själv aldrig hade.

– Jag vill visa att man kan våga vara sig själv och utmana sig själv även om man har en funktionsnedsättning. Jag vill att folk funderar över stereotypen av en funktionsnedsatt, det är inte alltid en vit äldre man i rullstol, säger hon.

LÄS MER
Föräldrar till funktionshindrade jublar över dockorna

Förhoppningen är att festivalen får många besökare så att fler människor börjar reflektera över fenomenet.

– Jag hoppas att det leder till att fler blir stolta över sina olikheter, säger Catrine Lundell.

Här kan du följa Catrines vardag på Instagram.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro