ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cebitprylar

Stockholm Marielle Anteskog · 22 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Plussiffror för Cebit

Det är återigen trångt i gångarna mellan montrarna på Cebit. Efter flera år med fallande besökssiffror ser det i år ut att bli ett uppsving igen för världens största it-mässa. Fjolårets upplaga av Cebit lockade 430 000 besökare, långt färre än under it-yrans toppår då 750 000 personer vallfärdade till Messegelände i Hannover för att bekanta sig med de senaste tekniknyheterna. Preliminära siffror pekar nu mot tio procent fler deltagare än år 2006. Antalet utställare har också ökat, om än marginellt, sedan i fjol. Med undantag av Tyskland är Taiwan det största utställarlandet. Härifrån kommer 602 företag som letar återförsäljare i Europa.

cebit_rusning_1.jpg, cebit_rusning_2.jpg, cebit_flaggor.jpg

Platt-tv blir både större och plattare

Sharp vänder på den gamla platt-tv-sanningen om att plasmaskärmar har större bildytor än de skärmar som byggts i lcd-teknik. Mässans värsting är en 108 tum stor lcd-panel, fem tum större än den största plasman. De platta tv-apparaterna blir också allt plattare – och därmed snyggare på väggen. LG har i sin vårkollektion, som innehåller skärmar på mellan 26 och 60 tum, bantat tjockleken till 6,5–8 cm. Apparaterna blir dessutom mer och mer kompletta. Sharp visar en Aquos som utöver inbyggd analog mottagare bjuder på digital mottagare för såväl marknät som satellit. Samt hårddisk för inspelning.

produkt_sharp_108tum.jpg, produkt_panasonic_viera.jpg

Dags för tv i mobilen

Morgondagens mobiler tjänar dubbelt som tv-mottagare. På Cebit visade Gsmart, Samsung och en rad andra leverantörer mobiler som gör det möjligt att följa med i nyhetsflödet i bussen på väg till jobbet. I vår del av världen är dvb-h den vanligaste sändningstekniken, men det saknas inte alternativ. Hit hör dmb, flo och mbms. EU-kommissarien Viviane Reding, som trycker på hårt för en standardisering, förespråkar dvb-h. Lyckas EU-länderna inte enas om en gemensam linje innan OS 2008 hotar hon med lagstiftning. I Italien har operatören 3 redan lockat över 400 000 tv-kunder.

cebit_dvb-h_1.jpg, cebit_dvb-h_2.jpg

Billigare att hitta rätt väg

Satellitnavigering hjälper bilföraren att öka uppmärksamheten på själva körningen. Enligt det holländska undersökningsföretaget TNO är navigatorn bra för både miljö och plånbok. Antalet körda kilometer minskar för den som omedelbart hittar rätt med 16 procent samtidigt som restiden reduceras med 18 procent. Tomtom visade nya Go 715 medan Garmins vårkollektion bland annat består av den nya budgetfamiljen Nuvi 200. Mio slog på trumman för handdatorbaserade A501 som även fungerar fint som gsm-telefon. De billigaste navigatorerna kostar numera inte mer än cirka 1 500 kronor inklusive kartmaterial.

cebit_garmin_1.jpg, cebit_garmin_2.jpg, produkt_navngo.jpg

Musikspelarna är inte utspelade

Trots att man kan spela upp musik på nya mobiltelefoner som Sony Ericsson W660i tycker Trekstor att det finns utrymme på marknaden för dedikerade digitala musikspelare. Vibez lockar med ett 8 eller 12 gigabyte stort minne för musik. Utöver de ”vanliga” musikformaten mp3 och wma klarar den 71 gram tunga spelaren även Flac och Ogg. Färgskärmen till trots uppges batteritiden vara ungefär 20 timmar. Inbyggd equalizer finns, men FM-radio är inte standard utan får köpas som extra instickskort. Den kreditkortstora mp3-spelaren från Walletex är tunnast på mässan, blott 2,3 millimeter.

produkt_trekstor_vibez.jpg, produkt_walletex.jpg

Digitalkamera för blöt fest

Vivitar, mest känt för sina objektiv, lanserar en fräckt gul 6-megapixel kompaktkamera som definitivt inte ryggar för lite regn. Ingen ko på isen om Vivicam 6200w skulle hamna bland guldfiskarna i akvariet under förfesten. Kameran är vattentät ner till ungefär tio meters djup och är väl värd att tas med på tropiksemestern eftersom det finns ett särskilt program för undervattensfotografering. På baksidan sitter en 2-tumsskärm. Kameran har stöd för Pictbridge, som underlättar utskrifter, Bilderna lagras på minneskort av typen Secure Digital. Väger 230 gram utan batterier (två vanliga aa-batterier).

produkt_vivicam_6200w.jpg

Uppstickare lanserar smarta mobiler

Även om Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson och LG dominerar stort på marknaden för mobiltelefoner är de långt från ensamma. Om resterande cirka 20 procent av marknaden kämpar ett fyrtiotal tillverkare. Många uppstickare var förstås på plats under Cebit-mässan. VK Mobile har några av de nättaste modeller som skådats, varav VK2200 är utrustad med 4-megapixelkamera. Bellperre bjöd på värsta lyxlurarna medan Emporia satsar på mogna kunder som behöver rejäla knappar och ljusstarka bildskärmar med stora tecken. Även Fitage har mobiler för äldre och synsvaga.

produkt_emporia_1.jpg, produkt_emporia_2.jpg

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Marielle Anteskog
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro