ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cecilia Videcél vill bryta tabun – startar "Familjeliv" för könssjukdomar

Linnéa Borgert · 21 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
Idén till forumet föddes i USA när Cecilia Videcéls vän blev smittad av en könssjukdom.

Idén till forumet föddes i USA när Cecilia Videcéls vän blev smittad av en könssjukdom. Foto: Privat


Nyligen lanserades forumet Doctor STD där man kan prata anonymt med andra om könsjukdomar. Senare i år satsar man på en digital ungdomsmottagning. – Tänk ungefär som ett “Familjeliv, fast vi kommer att ha kvalificerade experter med rätt svar, säger grundaren Cecilia Videcél.

klar

Artikellänk är kopierad

På Doctor STD kan den som har fått en könssjukdom, eller misstänker att hen har det, prata med andra som drabbats av samma sak. Man kan dessutom få expertråd av utbildade barnmorskor och sexualrådgivare, vilket Breakitockså har uppmärksammat.

– Om någon har blivit smittad med till exempel herpes, vilket är en av de jobbigaste sakerna rent mentalt att bli smittad av, kan man prata med någon som har varit i samma situation. Det blir en neutral mötesplats där man kan vara hur anonym som helst, i stället för att sitta med ångesten själv, säger Cecilia Videcél.

Idén till forumet föddes när hon bodde i USA och hennes vän blev smittad av en könssjukdom.

– Hon vågade inte prata om det. Det visar ju hur tabu det är, om man inte vågar prata om det med en vän. Vi sökte efter information, men hittade mest felaktig eller irrelevant information. Eller dejtingsidor som man man fick betala för, säger Cecilia Videcél.

Forumet lanserades i juli och hittills har responsen varit positiv, säger Videcél. I höst satsar företaget på en helt digital ungdomsmottagning. Men man vänder sig inte bara till ungdomar.

– Efter att man fyller 25 kan man inte längre gå till ungdomsmottagningar. Då är det många som slutar att gå eftersom man inte vet var man ska vända sig. Eller så struntar man bara i det, säger Cecilia Videcél.

– Har man funderingar i dag så googlar man det första man gör och söker efter information. Vi sitter hela tiden vid datorer eller telefoner. Man kanske inte vill besöka en ungdomsmottagning det första man gör för att man kanske skäms, för det är tabubelagt. Det känns självklart att det ska digitaliseras. Det är där det gör nytta.

Vad kommer man att kunna få hjälp med på den digitala ungdomsmottagningen?

– Först och främst är det rådgivning. Man ska kunna ställa i princip vilken fråga som helst och få vettiga svar. Det ligger fortfarande i planeringsstadiet. Det är mycket som ska på plats och vi vill att det ska gå rätt till. Först av allt vill vi bygga upp ett fokus på att våga prata om det.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro