ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cecilias familj hatas på Facebook av okända människor

· 9 Feb 2014
Uppdaterad 9 Feb 2014
–De har lagt ut bilder på hela familjen. En bild på våra föräldrar med texten "cp föder cp", säger Cecilia, som har blivit utsatt för näthat.

–De har lagt ut bilder på hela familjen. En bild på våra föräldrar med texten "cp föder cp", säger Cecilia, som har blivit utsatt för näthat.


Nätmobbningen växer och fler unga blir utsatta, enligt polisen. Cecilias 13-åriga lillasyster fick en uppmaning på nätet att hon ska ta livet av sig, allt på grund av ett foto som tagits från hennes privata sida.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästa vecka är det Vänliga veckan. Mer specifikt uppmanas vi att vara vänlig mot varandra på nätet. – Vi vill lyfta vänlighet. Vi vill på något sätt, som demonstrationen i Kärrtorp som hölls mot rasism innan jul, visa att vi är många fler som är vänliga än elaka, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen, som åter igen har infört Vänliga veckan.

Någon som inte har mött vänlighet på nätet de senaste dagarna är Cecilia. En Facebook-grupp lade ut en bild på hennes 13-åriga lillasyster med nedsättande kommentarer intill. När Cecilia och hennes syskon ifrågasatte i kommentarsfältet vad gruppen höll på med blev även de uthängda. – De har lagt ut bilder på hela familjen. En bild på våra föräldrar med texten "Cp föder cp". De skriver att min lillasyster ska skjuta sig själv. De driver med min vikt, säger Cecilia. Enligt Johanna Åström, gruppchef på Ungdomsroteln i Stockholm city, är nätmobbning ett vanligt förekommande problem och det har enligt henne ökat de senaste åren. – Det ramlar in anmälningar hela tiden, men det finns antagligen ett stort mörkertal, säger hon. Hon berättar att nätmobbningen kryper ned i åldrarna och blir inte förvånad över att höra om att Cecilias syster bara är 13 år. – Det är väldigt hårda ord, som att "du borde ta livet av dig". Unga människor mår mycket dåligt av det här. Det är ett stort allvarligt, växande problem som är mycket svårutrett, säger hon. Polisstationen som har tagit emot en polisanmälan från Cecilia, säger att för att anmälan ska kunna räknas som förtal så krävs väldigt mycket kränkningar under en lång tid. Om de drygt 1000 kommentarerna som skrevs efter att den första bilden lades upp på Cecilias syster räcker till ett åtal vill polisen inte uttala sig om. – Vi känner oss kränkta och vi mår psykiskt dåligt av det här. Det värsta är att min lillasyster bara är 13 år.  Det här är för oss helt okända människor som hänger ut hela vår familj. Jag förstår inte vad de håller på med, säger Cecilia.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro