ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Celibatprogram för ungdomar lönlösa

Tomas Lundin · 3 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ungdomar under ett massmöte i Ventura, Kalifornien.  

Ungdomar under ett massmöte i Ventura, Kalifornien.  


klar

Artikellänk är kopierad

AVHÅLSSAMHETSPROGRAM. En tredjedel av USA:s budget för Aids och hiv-förebyggande går till så kallade abstinensprogram för ungdomar. Men programmen har inte någon märkbar effekt på vare sig könssjukdomars spridning, tonårsgraviditeter, antal sexualpartners eller vid vilken ålder man förlorar oskulden, enligt BBC.

Den slutsatsen kan dras efter att en grupp forskare vid Oxford-universitetet i England har gått igenom enkäter från över 15 000 amerikanska ungdomar mellan 10–21 år.

En annan studie visade  till och med att anhängarna fick fler könssjukdomar och tonårsgraviditeter.

– De här resultaten kan påverka politik och tillvägagångssätt, särskilt i USA där abstinensprogram får bidrag både från den federala regeringen och delstaterna, säger Kristen Underhill, en av forskarna till BBC.

Det enda "positiva" resultat som grupperna enligt undersökningen kan visa är att ungdomar verkar vara mindre benägna att ha sex den närmaste månaden efter ett möte.

– Programmen fungerar inte eftersom de inte tillhandahåller något skyddsnät för de unga som ändå har sexuella kontakter, säger Genevieve Clark på Hiv/Aids-organisationen Terrence Higgins Trust i Storbritannien.

I USA är avhållsamhetsgrupper för ungdomar en stor folkrörelse. Ofta bär anhängarna en silverring som en symbol för sin oskuld. "The Silver Ring Thing", har även ett följe i Storbritannien.

För att få en ring måste man svära inför allsmäktige gud att man inte tänker ha sex före äktenskapet. Ungdomarna samlas på stora evenemang som kan liknas vid rockgalor för att bedyra sin oskuld.

Ungdomarnas vägledare i avhållsamheten är SRT-bibeln. För föräldrarna finns det speciella kurser och studiepaket att beställa. De uppmuntras också att köpa en ring och bära den tills dess att deras barn har gift sig och får ha sex.

Precis som inom andra religiöst orienterade program som Anonyma Alkoholister finns också ett tolvstegsprogram som medlemmarna ska följa efter att de varit på ett möte.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro