ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cementchict och tolerant

Björn af Kleen · 4 Jan 2011
Uppdaterad 4 Jan 2011
Gamla Posten har blivit restaurang och delibutik.

Gamla Posten har blivit restaurang och delibutik. Foto: Lotta Bergseth


Nytorgets gamla postkontor har blivit en populär restaurang. Björn af Kleen konstaterar att Urban Deli är lika fast förankrad i nuet som omöjlig att förbise. "... men väl där trivs man oförskämt bra"

klar

Artikellänk är kopierad

Ostron.
Ostron.Foto: Lotta Bergseth
Hummer.
Hummer.

Frågan är om det finns någon restaurang i Stockholm som är lika fast förankrad i nuet. Nytorget Urban Deli är som en lokal löpsedel ingen i kvarteret kommer undan. Man skäms en smula för den ängsliga anglicismen i namnet och för den höga koncentrationen av välmående Sofo-kändisar – men väl där trivs man oförskämt bra.

Jag tog sällskap av två fäder – en anpasslig kärnfamiljspropagandist med kombi och pappablogg i bagaget och en skäggig och frånskild buttergök som skyr allt vad trend-Stockholm heter. I denna mix av matbutik, deli och restaurang trivdes båda två. Så tolerant är det mondäna minglet på Urban Deli.

Miljön är informellt cementchic, högljutt stökig och samtidigt sofistikerat råvarumedveten. Mat med pretentioner i opretentiös lokal – den modellen är ­lika stockholmsk som fluga till slitna Converse. En charktallrik bjöd på ett fantastiskt torkat nötkött med djupt rökig smak – Cecina de León, en fin fänkålssalami och en grynig orange korv från Mallorca som vi åt upp, trots att den enligt pappa # 2 smakade suspensoar. Totalt en bra kombo av ­respektabla klassiker och exotiska kuriositeter för 210 kronor.

Sedan gick pappa # 1 på rimmad torskrygg för 240 – oväntat delikat med pocherat ägg, musselskum och små eggande tomatgnoccis av pysslingsstorlek; så vitt och grant att Mathias Dahlgren himself kunde serverat den, enligt pappa # 1:s vana tunga.

Pappa # 2 lät smaka av confiterat anklår för 195 som han fann bättre än sin gamla farmors – men ankan kom ovanpå en puré som i samarbete med tryffelsås blev väl mäktig för min smak. Entrecoten för 289 var lättare, ovanligt icke-trådig och mild.

Men haricots vertsen var torra. Bäst på dessertlistan var ”choklad i ugn” – en varm smetbomb för 75 spänn där bananglassen funkar bättre än den gör som ensam kula för 45, då den strösslas med tranbär och blir lite beskäftig a la naturgodis; frukt är aldrig godis.

Papporna fick vänta länge på bordet, men köa fick man å andra sidan göra i denna lokal även när den inhyste ett postkontor. Numer får man i alla fall lön för mödan.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro