ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Centerns dystra integrationsfacit: Noll utrikesfödda riksdagsledamöter

Erik Paulsson Rönnbäck · 19 Mar 2015
Uppdaterad 19 Mar 2015

Personer födda utanför Sverige är under­representerade i flera riksdagspartier. Centerpartiet är sämst i klassen med noll utrikesfödda riksdagsledamöter. Bristen på människor från andra länder kan för­sämra integrations­politiken, säger en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Andelens utrikesfödda som har rätt att rösta i riksdagsvalet är 12 procent. Av riksdagens ledamöter efter senaste valet är 8,3 procent utrikesfödda. Källa: SCB
Andelens utrikesfödda som har rätt att rösta i riksdagsvalet är 12 procent. Av riksdagens ledamöter efter senaste valet är 8,3 procent utrikesfödda. Källa: SCB

Statistiska centralbyrån har räknat hur många av politikerna i riksdagen och kommunerna som är födda utomlands. Siffrorna visar att Centerpartiet inte har någon riksdagspolitiker alls som är född utanför Sverige – samtidigt som Centerpartiet även har sämst representation av utrikesfödda i de olika kommunerna: 3 procent i genomsnitt.

– En förklaring kan vara att vi inte har haft tillräckligt mycket kontaktytor med människor med en bakgrund från andra länder. Det måste vi jobba målmedvetet med att ändra på, säger Michael Artursson, parti­sekreterare i Centerpartiet.

►LÄS MER: Fler utrikesfödda får akademiska jobb i Sverige

Centerpartiet kommer att sjösätta ett projekt under våren för att komma fram till hur fler utrikesfödda kan representera partiet i riks­dagen och kommunerna.

– Någonting är det som vi gör som inte är tillräckligt intressant. Det är det vi måste jobba med, att se vad det är och hur vi kan ändra på det, säger Michael Artursson.

Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, som har flest utrikesfödda riksdagsledamöter, förklarar att den höga andelen kan spåras till att valberedningarna får i uppgift att sätta upp fler utrikesfödda och LO-arbetare på listorna inför valen, men också att partiet riktar in sig på grupper och områden i samhället där det finns många invandrare.

►LÄS MER: Utrikesfödda en strålande affär för Sandviken

– Jag skulle säga att det ligger mer i vårt vanliga politiska arbete, var vi befinner oss någonstans och vilka frågor vi tar upp, säger Aron Etzler.

Bristen på utlandsfödda i partier kan få konsekvenser för hur landet styrs – till exempel kan lösningar på olika samhällsproblem hamna i skymundan. Det säger Mikael Sundström, demokratiforskare vid Lunds universitet.

►LÄS MER: Barn till utrikesfödda utsätts för flest brott

– Utrikesfödda hör till den gruppen som är närmast integrationspolitiken, om inte de och deras erfarenheter blir hörda ordentligt i riksdagen så har någonting gått förlorat.

Said Abdu (FP): Min bakgrund är en styrka

Said Abdu, 28, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson för Folkpartiet, är född i Riyadh, Saudiarabien, med föräldrar från Etiopien och Eritrea. Han säger att hans internationella bakgrund är en tillgång för honom som politiker.

– Bara skillnaden mellan hur man upplever problem, utmaningar, hinder, lösningar och möjligheter, ser helt annorlunda ut i andra delar av världen. För att förstå sin medmänniska som befinner sig i en annan kontext, kan det vara bra att ha med sig en sådan erfarenhet i bagaget. Det kan också vara större skillnader mellan landsbygd och storstad än mellan olika länder.

Said Abdu tror att en del utrikes födda väljer att inte  ge sig in i politiken eftersom de upplever att de saknar samma typ av nätverk och kontakter som de som är födda i Sverige.

– Men det handlar dock inte bara om nätverk. Snarare att prioriteringen inte ligger i att ge sig in i politiken och föreningslivet, utan istället att skaffa sig trygghet på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.

Said Abdu, 28, riksdagsledamot för Folkpartiet.
Said Abdu, 28, riksdagsledamot för Folkpartiet.
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro