ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Centerpartiet tappar – De ger ett splittrat intryck”

Emmelie Wallroth · 8 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

Folkpartiets väljare blir fler och Centern tappar. – Jag tror att Centerpartiet har svårt att hitta en profil, säger statsvetaren Stefan Dahlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste väljaropinionsmätningen från Yougov/Metro visar att Folkpartiet ökar bland småpartierna i alliansen. Sedan den förra mätningen har Folkpartiet ökat från 4,7 till 6 procent. Centerpartiet har tappat väljare, från 5,6 till 4,5 procent. 

– Centerpartiet har haft det tufft ett längre tag nu. När de kom med programförklaringen och fick backa punkt för punkt gav det ingen bra bild, säger Stefan Dahlberg, filosofie doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskare i politik. 

Den senaste tidens turbulens inom Centerpartiet kan ha påverkat siffrorna, menar Stefan Dahlberg.

– De har haft stora problem inom leden och allt sådant påverkar väljarna. Om partiet inte ens kan stå bakom sin egen programförklaring så ger det ett splittrat intryck. 

Han tror att Centerpartiet har problem med att hitta en profil. 

– De har gjort en ganska lång resa och gått från jordbruksparti till landsbygdsparti och nu till det man kallar Stureplanscentern.  Det blir en svår balansgång att behålla de gamla väljarna och samtidigt locka till sig nya. De har tappat de gamla och de nya har ju också många andra partier att välja bland, säger Stefan Dahlberg. 

Han tror att det kan vara så att de flera av de väljare Centerpartiet tappar går över till Folkpartiet – som har en tydlig hjärtefråga.  

– Det kan bero lite på att skolfrågan är på tapeten. Men jag tror att Folkpartiet tar från alla borgerliga partier. 

Även Kristdemokraterna tappar 0,9 procent av sina väljare i mätningen. Av samtliga partiledare har Fredrik Reinfeldt fortfarande störst förtroende bland partiledarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro