ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Centerpartist sprider antisemitisk propaganda – får vara kvar på valbar plats

Åsa Larsson · 5 Sep 2014
Uppdaterad 5 Sep 2014
Redan när klippet laddas upp 27 juli ifrågasätter en person att hon länkar till kände nynazisten David Duke. 

Redan när klippet laddas upp 27 juli ifrågasätter en person att hon länkar till kände nynazisten David Duke.  Foto: Skärmdump: Facebook


Centerpartisten Dayana Jadarian har lagt upp en antisemitisk video med en känd högerextrem i sociala medier. – Det är inte en film med Israelkritik som använder en antisemitisk formulering, utan det är naket judehat, säger Jonathan Leman på stiftelsen Expo.

klar

Artikellänk är kopierad

Men i hennes förklaring en månad senare hävdar hon att hon inte kände till Dukes högerextrema ideologi.
Men i hennes förklaring en månad senare hävdar hon att hon inte kände till Dukes högerextrema ideologi.Foto: Skärmdump: Facebook
Dayana Jadarian är femma på Centerpartiets riksdagslista i Sörmland.
Dayana Jadarian är femma på Centerpartiets riksdagslista i Sörmland.Foto: Skärmdump: Twitter

Dayana Jadarian är femma på Centerpartiets riksdagslista i Sörmland och kan alltså väljas in i Sveriges riksdag inom kort. Hon hävdar själv att innehållet inte är rasistiskt.

27 juli lade hon upp en länk på sin Facebooksida till ett filmklipp med David Duke, en känd högerextrem figur. Han är nynazist, har länge varit del av vitmakt-rörelsen i USA och varit "grand wizard", alltså ledare, för Louisiana-avdelningen av Ku klux klan.

– Varje antisemitisk ståndpunkt man kan tänka sig så har han den, säger Jonathan Leman på Expo.

►Miljöpartist kritiseras för antisemitism

David Duke påstår i videon att judendomen som religion går ut på att hata icke-judar, att judar styr USA:s medier och Hollywood, ligger bakom krigen i Irak och ett moraliskt förfall i USA med hög brottslighet, aborter, könssjukdomar och kraschade äktenskap till följd.

Centerpartisten Dayana Jadarians inlägg uppmärksammades bland annat av Instagramkontot Judehatet, som belyser antisemitism.

I söndags bemötte Dayana Jadarian kritiken på sin Facebooksida och på Twitter. Men hon är oförstående och kommenterar sin länkning till den forne Ku klux klan-ledaren så här:

"Det visade sig sedan att Duke var stämplad av vissa medier som rasist."

Jadarian lyfter fram att hon inte visste vem Duke var. Men i kommentarerna till videolänken 27 juli blev hon snabbt upplyst. I kommentarsfältet får hon frågan: "Tycker du att det är lämpligt att länka till David Duke, en av USA:s mest ökända högerextremister? Han har bland annat varit ledare för KKK."

►Socialdemokrat hoppar av efter uttalande om "judesvin"

När Jadarian ska förklara sig kallar hon ändå påståendena i videon för fakta och tycker inte att det rör sig om rasism.

Metro har ställt frågan till Jadarian om vilka dessa fakta skulle vara, men hon har ännu inte svarat.

Jonathan Leman på Expo avfärdar Duke som en bra källa när det gäller Israelkritik.

– David Duke är inte en part i en seriös diskussion om Israel-Palestina-konflikten. Han är en judehatare som framför allt når ut till nynazister och andra högerextrema grupper som är antisemitiska, men han når även ut utanför den kretsen till konspirationsteoretiker som tilltalas av idén om att judar skulle styra världen.

Jadarian har tidigare länkat till material från bland andra sajterna Vaken.se och Truththeory.com.

– Också propaganda av konspiratorisk natur, men inte lika grovt och naket judehatiskt. De inläggen innehåller också konspirationsteorier om att judarna styr världen på olika sätt, säger Jonathan Leman på Expo.

Bo Rundquist (C) är distriktsordförande i Centerpartiet i Sörmland. Han säger att man diskuterat Dayana Jadarians agerande i distriktet men menar att hon fortfarande är valbar, och alltså inte uteslutits.

– All form av rasism är ingenting vi står bakom. Men listorna är ut sedan länge så att… det är ju inte bra om det är så, säger han. 

Så om listorna inte var tryckta och ute hade ni uteslutit henne? 

– Ja. Om det är så pass allvarligt. Det finns ju någon slags gräns. Jag kan inte säga om det här är över gränsen eller inte. 

Metro har sökt Dayana Jadarian utan att få svar på våra frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro