ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chalmers ska bygga in rymden i ditt hem

Mia Odeh · 19 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Maria Nyström är chef för nystartade Hab-lab på Chalmers i Göteborg. Deras projekt Homes for tomorrow drar igång i januari.

Maria Nyström är chef för nystartade Hab-lab på Chalmers i Göteborg. Deras projekt Homes for tomorrow drar igång i januari. Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

Nu drar mångmiljonpro-jektet Homes for tomor-row igång, där forskarna ska förändra den svenska byggbranschens standard, och får hjälp av Nasa.Flyttbara väggar, självläkande material och bostäder på månen. Nu är planen färdig för de 30-tal projekt som snart drar igång vid Chalmers universitet under samlingsnamnet H42 – Homes for tomorrow.– Det finns ett behov av att låta spetsforskning möta dagens verkliga byggande, vi ska försöka fylla den luckan. Det här kommer att bli väldigt spännande, säger Maria Ny-ström, chef för H42:s Hab-lab. I laboratoriet kommer H42 att testa nya material och utveckla prototyper de kommande åtta åren tillsammans med byggbranschen. Inspiration hämtas bland annat från den teknik som Nasa har utvecklat för bosättning i extrema miljöer. – Inom materialsidan har rymdtekniken redan givit oss väldigt mycket, till exempel kardborreband. Vi har tagit till oss i mindre skala, men när det gäller stadsutveckling, då blir det genast en tröghet. Nasa kommer att delta i det här för att vi hoppas på att kunna ta med oss deras snabbhet från tanke till prototyp, säger Maria Nyström.Men framtidens hem ska inte bara vara häftiga och funktionella, tanken är att forskningen ska skapa en helt ny standard för hållbart byggande. Alla lösningar som tas fram kommer att genomgå en miljökonsekvensanalys och förhoppningen är att nya tekniker och material ska kunna översättas även till andra länders framtida byggande med ett minimalt slöseri av jordens resurser.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro