ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chandos har överlevt hjärntumör tre gånger

Tomas Lundin · 8 Mar 2015
Uppdaterad 8 Mar 2015

Chandos Green har knappt blivit vuxen men har överlevt hjärntumörer tre gånger. – Jag håller tummarna att det inte kommer tillbaka, säger han till Rex.

klar

Artikellänk är kopierad

Första gången 19-åringen från brittiska Dorset drabbades var han bara tre år gammal. Han klarade operationen men tre år senare hade svulsten växt ut igen och sexåringen fick lägga sig på operationsbordet igen.  ► LÄS MER: 17-åriga Cassandra cancerbehandlas mot sin vilja

Även den här operationen gick bra men barnen i skolan han just börjat i retade honom för ärren och för att tumören gjort att han haltade och kallade honom ”tumörpojken”. Läkarna var tvungna att lämna kvar en liten bit av tumören eftersom den var för nära vitala delar av hjärnan.

Åren gick och Chandos hade bara barndomsminnen av de tuffa åren. Han började läsa på universitetet, men började få huvudvärk och svimmade plötsligt. Dagen efter hans nittonde födelsedag fick han domen: Hjärntumören var tillbaka. 

– Den här gången var jag gammal nog att förstå vad som hände och jag var rädd när jag rullades in till operationen. 

Operationen gick bra och Chandos håller nu på att återhämta sig. I år kommer han att springa London Marathon till förmån för den brittiska barncancerfonden. Tumören har lärt honom att livet kan vara kort, berättar han för Rex. ► LÄS MER: Nej, det går inte att bota cancer med citron och bakpulver

Enligt cancerläkaren Steve Clifford händer det att tumörer återvänder en tid efter att de behandlats. 

– Men det är ovanligt att en hjärntumör att komma tillbaka tre gånger, särskilt när den vilat i tolv år. I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i cancersjukdomar, enligt Barncancerfonden.

”Jag känner mig så tursam som har överlevt tumören”, säger 19-åringen efter den senaste operationen.
”Jag känner mig så tursam som har överlevt tumören”, säger 19-åringen efter den senaste operationen.Foto: Rex Features
Chandos opererades för första gången som treåring.
Chandos opererades för första gången som treåring.Foto: Rex Features
När han var sex år gammal tvingades han till ytterligare en operation.
När han var sex år gammal tvingades han till ytterligare en operation.Foto: Rex Features
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro