ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Charbel Gabro: Jag hatade svenskar och Sverige

Charbel Gabro · 19 Apr 2018
Uppdaterad 20 Apr 2018
Charbel Gabro tog ut sin ilska på Sverige och svenskar, något han känner igen hos många nyanlända i utanförskap i dag.

Charbel Gabro tog ut sin ilska på Sverige och svenskar, något han känner igen hos många nyanlända i utanförskap i dag. Foto: Privat/Unsplash


Syrisksfödde Charbel Gabro föreläser på Integrationsdagarna, ett event som arrangeras av Metro i samarbete med Öppna dörren.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Plötsligt svimmar hon under hennes bästa väns begravning, fick en stroke och hamnade i koma under flera dagar. Resultatet blev att Victoria, min mamma, blev halvsidesförlamad och att livet förändrades för mig och min familj.

Min mammas förlamning blev vår tragedi, vårt krig, vår flykt och innebar ett kaos som tog oss till Sverige för att rädda hennes liv. Jag kommer ihåg min sista dag i Syrien, knappt fyra år gammal, hur hela byn var samlade utanför vårt hus. Klagosångerna ekade under lång tid i mitt liv efteråt och jag kunde känna sorgen i luften.

Livet var tufft under vår första tid i Sverige, mina föräldrar hade svårt att hitta sin plats och vi barn levde i utanförskap. Jag är uppväxt i ett hem utan vare sig eget rum eller egen säng eftersom vår lägenhet utgjorde den första anhalten för släktingar och vänner som kom till Sverige, en slags miniflyktingförläggning.

I den syrianska kulturen lever vi som ett kollektiv, hjälper varandra i nöd och kris. Jag kan minnas den första tiden som om det vore igår, så mycket fel och så mycket psykisk ohälsa. Idag förstår jag vad det innebar att växa upp i en sådan miljö, det finns mycket trygghet men ingen frihet. Att som ung inte ha frihet hemma kvävde mitt inre och frustrationen togs ut när jag var ute i samhället. Det ledde till att jag hamnade i utanförskap, destruktivitet, spelmissbruk och självmordstankar.

Det fanns ingen att prata ut med, visst familjen fanns men jag ville inte vara ännu en börda. Det räckte med vad mina föräldrar gått igenom, att komma hit och börja om och börja på minus. Tonåren präglades av hat, slagsmål, småbrott och en frustration mot det svenska samhället. Någon behövde ta skulden för mitt eländiga liv för det var ju inte mitt fel.

Det fick bli Sverige och svensken.

Jag hatade allt som hade med Sverige att göra. Idag inser jag hur dubbelt fel det var. Ett land som tog emot oss med öppna armar och räddade livet på min mamma avskydde jag när den största orsaken till mitt hat var att jag inte kände mig accepterad och respekterad. Dessa tankar och känslor är inte kvar i mig idag, offerkoftan är slängd för länge sedan men jag pratar ofta om mitt förflutna eftersom många känner igen sig och lever i utanförskap. De känner sig inte sedda, bekräftade eller hörda, därför skapas ett slags antiskap mot Sverige.

Idag känner jag istället en skyldighet att både prata om dessa tunga, jobbiga frågorna och om mitt liv. Vart jag varit och vart jag hamnat, vilken börda jag en gång var och vilken nytta jag idag är. Idag arbetar jag som föreläsare och sätter ord på min historia för att hjälpa andra att få igång deras tankar och känslor.

En uppmaning till dig är att våga prova ett leende och ett hej till en främling – för det kan rädda ett liv.

Charbel Gabro

Föreläsare och inspiratör som kommer att föreläsa på konferensen Integrationsdagarna i Umeå, Stockholm och Malmö i maj. Under dagarna kommer priset Årets Dörröppnare att delas ut till Sveriges bästa integrationsinitiativ.

pil
Så nominerar du dig eller någon annan till priset Årets Dörröppnare
klar

Artikellänk är kopierad

Charbel Gabro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro