ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Charlea är 12 år och dement

Tomas Lundin · 26 Jan 2015
Uppdaterad 26 Jan 2015

Foto: Rex Features


Charlea är tolv år gammal, men plågas av en sjukdom som gör att hon i många avseenden är mer lik en 82-åring.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Rex Features

ArmsteadNiemann-PickSluddrigtkolesteroldemensCharlea föddes med med den ovanliga sjukdomen typ C, som i ung ålder ger symptom som annars mest förknippas med ålderdom. tal, högt och även gör att den drabbade blir en ung själv fångad i en gammal kropp. 

När hon föddes var det ingenting som pekade på att Charlea skulle få något annat än en normal barndom. 

– Hon utvecklades som vilket barn som helst och var faktiskt ovanligt snabb med att gå och tala, säger mamman till The Telegraph

Men i sexårsåldern då dottern hade börjat skolan kom de första varningssignalerna. Charlea blev glömsk och började få svårt i skolan. I dag, när hon snart fyller tretton, har hon svårt att lära sig någonting överhuvudtaget och hennes handstil är fortfarande den skakiga sexåringens. 

Trots att sjukdomen gör att hon till sättet mer liknar en 80-åring än en 12-åring har hon samma intressen som sina jämngamla. Hon älskar att shoppa och drömmer om att simma med delfiner. 

– Vi talar aldrig om vad som är fel på henne eller vad som kommer hända i framtiden. Vi har bara accepterat att Charlea inte kommer att få det liv andra barn kommer att få, säger mamman till The Telegraph. 

Sjukdomen har för med sig en rad andra komplikationer och kan också ha ett samband med att hon lider av magsjukdomen Crohns, vilket gör att hon har svårt att tillgodogöra sig näring ur maten. 

Själv vägrar den självständiga flickan stoppas av sjukdomen. 

– Hon vill gå hem till kompisar och äta mellanmål efter skolan, shoppa på helgerna, sova över, bara umgås, men de är saker som är omöjliga, säger mamman. 

Det finns inget botemedel för sjukdomen men föräldrarna sätter sitt hopp till forskningen. Vissa behandlingar har i alla fall kunnat förlänga livet för äldre patienter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro