ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Charlie, 25, drabbades av depression – nu hjälper han andra: Ingen är ensam”

annie li eriksson · 4 Okt 2016
Uppdaterad 10 Okt 2016

När Charlie Eriksson var 22 år drabbades han av flera panikattacker och försökte ta livet av sig tre gånger. I dag mår han bättre och vill hjälpa andra unga att kämpa mot sin psykiska ohälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

"Det var enklare att hålla tyst och lida i ensamhet" berättar Charlie Eriksson.
"Det var enklare att hålla tyst och lida i ensamhet" berättar Charlie Eriksson.Foto: Metro

Panikångestattackerna kom plötsligt för Charlie Eriksson. Han beskrev det som en våg av ångest som sköljde över honom, samtidigt som att han inte förstod vad det var.

– Jag visste inte vad symptomen för panikångest var, istället så tänkte jag att nu är det hjärtat som lägger av eller rusar iväg. Jag hade inga kunskaper om psykisk ohälsa, det var en helt ny värld för mig, berättar han.  

► LÄS MER: Så pratar du med någon som mår dåligt 

Innan sjukdomen hade Charlie som motivation att alltid prestera på topp. Han hade bra betyg och höga ambitioner när det gällde skola, jobb och träning. Men hans höga krav i kombination med stress ledde till att han slet ut på sig själv och föll in i en svår depression.

För Charlies del gick det så långt att han försökte ta livet av sig tre gånger. Men enligt honom ville han inte ta sitt liv, han ville få hjälp. Efter sista sjukhusbesöket sjukskrevs Charlie och fick reda på att han hade drabbats av depression.

– Det kändes väldigt konstigt att få den etiketten, jag hade mycket fördomar och stereotypa bilder av hur en deprimerad person är. Det var surrealistiskt att man själv helt plötsligt var den som var deprimerad.

Charlie hade svårt att prata om sin psykiska ohälsa. Han menar att det råder en skam och tabu kring ämnet.

– Det var enklare att hålla tyst och lida i ensamhet.

► LÄS MER: Sara tacklade höstdeppen: "Försöker tanka ljus så mycket jag kan" 

Efter att ha bytt medicinering och fått en ny behandlingsplan började han bearbeta allting som hade hänt genom att prata och skriva om sin psykiska ohälsa.

– Jag tror att min öppenhet ledde till stora framsteg till mitt mående och min resa tillbaka, säger han

År 2013 startade han hemsidan Aldrigensam där han har delat med sig av sin berättelse och information om psykisk ohälsa. Projektet fick ett stort genomslag och Charlie tror att det beror på att många kan relatera till hans berättelse.

– Det viktigaste är att förstå att det finns en väg ut, att det faktiskt går att ta sig igenom det för att bli en ännu bättre och starkare människa. Överallt finns det människor som mår dåligt, ingen är ensam. Försök prata om det och skapa en gemenskap istället för att utesluta oss som är drabbade.

LÄS MER: Psykisk ohälsa kan vara ett värre tabu i miniriotetsfamiljer 

klar

Artikellänk är kopierad

annie li eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro