ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Charlotte, 23, tog en skärmdump – satte dit näthetsare

Viviana Canoilas · 3 Jun 2016
Uppdaterad 3 Jun 2016
Charlotte Sjölin, 23, tog en skärmdump på en rasistisk konversation på Facebook och i torsdags dömdes en 67-årig kvinna för hets mot folkgrupp. 

Charlotte Sjölin, 23, tog en skärmdump på en rasistisk konversation på Facebook och i torsdags dömdes en 67-årig kvinna för hets mot folkgrupp.  Foto: TT/Christine Olsson/PRIVAT/Montage


Charlotte Sjölin, 23, tog en skärmdump på en rasistisk konversation från en sluten grupp på Facebook. Hon skickade bilden till polisen och nu dömdes en 67-årig kvinna för hets mot folkgrupp. – Jag vill att flera agerar mot sådant här, säger Charlotte Sjölin.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i februari som Charlotte Sjölin från Landskrona gick med i en sluten Facebook-grupp, ”Människor utan skygglappar".

– Jag är med i flera politiska grupper och gillar att diskutera. Men i den här gruppen såg jag att den var inriktad på en sak – rasism, säger hon. 

När Charlotte Sjölin såg de hetsiga inläggen sa hon emot.

– Då la en gubbe in en bild på Conchita Wurst och skrev att det var sådana som jag gillade henne och att jag var vänsterextremist. 

►LÄS MER:  Ny lag: Här kriminaliserar de näthat

Det dröjde inte länge förrän konversationen började handla om afrikaner och somalier. 

– Personer från Somalia kallades för ”satans ormyngel” och att de inte var några människor. De skulle brännas på bål och det var en massa andra vidrigheter. 

Charlotte Sjölin sa ifrån och blev utslängd från gruppen. 

– Men jag hann ta en skärmdump och skickade den till polisen. 

Hon anmälde hela gruppen till polisen, som lyckades åtala en 67-årig kvinna i gruppen för hets mot folkgrupp. 67-åringen var den enda som hade använt sin egna Facebook-profil och polisen kunde därför spåra och identifiera kvinnan. Något som Sydsvenskan tidigare har skrivit om. 

I domen står det att kvinnan erkänner brott och att hon gick över gränsen. Förklaringen till att kvinnan skrivit så var för att hon sett ett filmklipp där en somalier gjort illa ett djur. 

Enligt tingsrätten är hennes förklaring en efterhandskonstruktion och att hennes inlägg ”har dock haft en mycket kränkande karaktär”. Påföljden till brott ska egentligen var fängelse, men eftersom tingsrätten anser att kvinnan inte löper någon risk att återfalla i brott döms hon till villkorlig straff.  

►LÄS MER:  5 tips: Så gör du om du blir utsatt för näthat

Charlotte Sjölin känner sig nöjd med domen och vill att flera ska sluta blunda åt näthat. 

Vad har du fått för reaktioner efter domen? 

– Det vanliga när jag säger emot på nätet, som ”jävla hora” och att jag ska bli våldtagen, alltid av gubbar. Jag blir inte påverkad, men jag blir otroligt frustrerad att de kommer undan med det, säger hon och tillägger: 

– Därför var det bra att polisen gick vidare med min skärmdump.

klar

Artikellänk är kopierad

Viviana Canoilas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro