ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Charlotte, 27, vill ta bort tabun kring stomi: Det räddade mig”

Filip Häggberg · 26 Jul 2017
Uppdaterad 31 Jul 2017
Charlotte Gregmar har lärt sig att leva med stomipåsen – och döpt den till Stevie.

Charlotte Gregmar har lärt sig att leva med stomipåsen – och döpt den till Stevie. Foto: Privat


Efter en tids sjukdom i ulcerös kolit tvingades Charlotte Gregmar, 27 år, att operera bort tjocktarmen och leva med en stomipåse. I början var hon rädd – men nu mår hon bättre än någonsin. Det räddade mig, jag har fått tillbaka mitt liv”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

För två år sedan blev Charlotte Gregmar sjuk. Efter flera månader av oklarheter fick hon diagnosen: Ulcerös kolit.

– Vi testade mediciner i början, och det hjälpte ett tag. Men i september förra året fick jag ett skov som inte gick att rädda. Jag var på toa 30-35 gånger per dag, och det kom bara blod, säger hon till Metro.

– Jag hade inte någon aptit och gick ner i vikt i ett rasande tempo, en vecka tappade jag tio kilo. Min livsglädje var borta, och min livskvalité var låg, fortsätter hon.

När medicinerna inte längre bet på sjukdomen fick Charlotte träffa en stomisköterska – och några dagar senare opererades hon. Det var i november 2016.

Före det visste hon knappt vad stomi var för något.

– Jag blev livrädd. Ska jag ha en påse med bajs på magen? hur ska jag fungera som människa? tänkte jag. Jag var förtvivlad, men försökte intala mig själv att det skulle bli bra.

Efter operationen tittade Charlotte inte på sin kropp de första 24 timmarna. När läkarna kom in och tittade, valde hon att kolla upp i taket. Det var det smartaste hon kunde göra, berättar hon. När hon väl var redo tittade kände hon sig förberedd.

I dag, nio månader senare, inser Charlotte att hon inte hade någonting att vara rädd för. Stomin har räddat henne, som hon utrycker det.

– Allt som jag har gjort för första gången efter operationen har varit helt fantastiskt, jag kan inte ens sätta ord på det. Att gå ut och äta utan att hela tiden spana efter en toalett, att kunna gå på bio och veta att jag kan se hela filmen. Jag har fått mitt liv tillbaka och jag är oerhört tacksam för det, säger hon.

Men det har funnits orosmoment. Att vara på stranden i bikini med påsen synlig var ett.

– Jag var rädd att folk skulle titta på mig och tycka att det var konstigt, men så har jag inte alls upplevt det. Jag har känt mig bekväm och betydligt mer självsäker än vad jag först trodde i allt jag gör. Det har jag också min sambo, familj och vänner att tacka för. De har verkligen inte gjort det till någon big deal.

Charlotte har döpt stomipåsen till Stevie. Det blir lättare att prata om då, tycker hon.

För alla som Charlotte träffar visar hon hur det fungerar. Hon har också en blogg där hon berättar om sitt liv.

Varför är det viktigt att prata om?

– Under min resa har jag förstått att det är många som inte riktigt vet vad det är. Många tror att det bara är äldre människor som har stomi, men så är det ju verkligen inte. Stomin har ju räddat mitt liv, så det kan säkert rädda andra också.

pil
Fakta: Stomipåse

En stomi för avföring är att tarmen förs ut genom en öppning på magen och fästs mot huden genom en operation. Avföringen förs då ut ur kroppen genom stomin och samlas upp i en stomipåse. Man kan få en stomi för avföring från tjocktarmen eller tunntarmen.

Man kan behöva få en stomi om tarmarna av någon anledning har skadats eller drabbats av sjukdom så att det har blivit svårt eller omöjligt att gå på toaletten på vanligt sätt. Cancer i ändtarmen är den vanligaste orsaken till att man behöver få en stomi för avföring. Andra vanliga orsaker är inflammation eller försvagningar i tarmen eller bäckenet.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden

pil
Fakta: Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjock- eller ändtarmen, som gör att tarmens funktion försämras. Oftast får man sjukdomen i både tjocktarmen och ändtarmen.

De flesta som får ulcerös kolit är mellan 20 och 30 år. Det är oklart varför man blir sjuk, men risken för att få sjukdomen ökar om någon annan i familjen har den.

Ulcerös kolit kommer och går i perioder. Man kan inte bli frisk från sjukdomen, men man kan bli fri från besvär med medicinsk behandling eller efter en operation.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro