ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Charternytt från Ukraina till Trinidad

Anders Falkirk · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Sozopol verkar inte vara den vanliga Bulgariska badorten. Det är en av de nyheter för sommaren som Metro tipsar om.

Sozopol verkar inte vara den vanliga Bulgariska badorten. Det är en av de nyheter för sommaren som Metro tipsar om.


Metro listar charterbolagens roligaste nyheter för 2007

klar

Artikellänk är kopierad

Sagokänsla på Jalta i Ukraina.
Sagokänsla på Jalta i Ukraina.
Jerez de la Frontera som har en mysig, andalusisk blandning av sevärdheter och stadsliv.
Jerez de la Frontera som har en mysig, andalusisk blandning av sevärdheter och stadsliv.
I Finikonda på grekiska Peloponnesos finns en väl tilltagen sandstrand.
I Finikonda på grekiska Peloponnesos finns en väl tilltagen sandstrand.

RESFEBER Så var det dags igen. Nu har de stora charterbolagen (Apollo, Fritidsresor, Ving och Solresor) släppt sina nyheter för sommaren 2007. Metro Resor har granskat nykomlingarna och plockat ut sju favoriter.

• Jalta, Ukraina Gamla stalinistiska hotellbyggen där hela våningar saknas och restauranger där menyn består av en rätt, om den inte är slut. Ukraina låter kanske inte så roligt. Men precis som Bulgarien har blivit en chartersuccé för barnfamiljer på budget, så kan Ukraina bli det också. Först ut bland charterarrangörerna att testa landet är Apollo som satsar på ”ryska rivieran” och den gamla kurorten Jalta på bergiga Krimhalvön.

Jalta blev det ryska imperiets viktigaste badort på 1800-talet när tsar Alexander II lät bygga sitt sommarresidens där. Dit kom också dåtidens ryska kulturkändisar som Anton Tjechov och Leo Tolstoj för att vila upp sig. Landskapet på Krimhalvön har medelhavskänsla, och många av orterna har precis som sina italienska och franska motsvarigheter palmprydd strandpromenad och rikt kaféliv. Arrangör: Apollo.• Jerez de la frontera, Spanien Costa de La Luz är kanske Europas hetaste semesterdestination. Här finns allt som man kan begära av en charterresa (stränder, sol och allt det där) plus extremt laddade utflyktsmål som Sevilla, tapasstaden framför alla andra, och den bedagade och gyttriga hamnstaden Cádiz. En bit bort ligger även vindsurfar- och partymetropolen Tarifa. Och allt känns förhållandevis äkta och oförstört.

Det här upptäcker allt fler resenärer och charterbolag, och nu satsar Ving på sherrystaden Jerez de la Frontera som har en mysig, andalusisk blandning av sevärdheter och stadsliv. Catedral del Salvador imponerar, liksom den tusenåriga fästningen Alcázar med arabiska bad, trädgårdar, palats och kapell. Och som sina grannstäder har Jerez en rad högklassiga tapasbarer och ett hysat mondänt bar- och nattliv. Naturligtvis erbjuds komboresor med tre dagar i Jerez och fyra dagar på badorterna Conil eller Novo Sancti Petri.Arrangör: Ving.• Città slow-rundresa, Italien Gillar du tv-programmet ”Solens mat” med Bo Hagström? Att i sakta lunk ta sig mellan italienska landsortstäder och provsmaka lokal rätter?

Då är Fritidsresors nya fly’n’drive-resa något för dig. Med hyrbil, förbokade hotell och rekommenderad resrutt får du besöka en rad städer i Toscana, Lazio och Umbrien som tillhör Città Slow-rörelsen, det vill säga städer som bestämt sig för att gemensamt agera för att ett lugnare livstempo, bevarande av gamla traditioner och större utnyttjande av lokala råvaror. Med andra ord har du här möjlighet att göra en riktig ”Solens mat”-resa på egen hand.Arrangör: Fritidsresor. • Trinidad och Tobago Nu som sommarnyhet. Ja, calypsoöarna Trinidad och Tobago kan man nu även komma till med sommarcharter. Det är Apollo som satsar på denna långresa – öarna ligger cirka 30 kilometer från Venezuelas kust. Och som karibiska semesteröar fungerar de utmärkt. Av de två öarna är Tobago den mer stillsamma och paradisliknande. Här finns självklart en rad undersköna stränder vid turkosskimrande hav, många med romantiska namn som Englishmans Bay, men också överraskande stora regnskogsområden. Trinidad är mer modernt och tätbefolkat. Huvudstaden Port of Spain har till exempel 300 000 invånare och ett pulserande stadsliv.Arrangör: Apollo.• Sozopol, Bulgarien Semesterlandet Bulgarien är mest känt för konstgjorda badorter med betonghotell på rad och stadscentra med låg mysfaktor. Det kanske nu inte gör något när priserna är så låga att familjen kan äta ute varje kväll utan att det svider i mammas och pappas plånböcker.

Men Sozopol verkar annorlunda, om man jämför med Golden Sands och Sunny Beach. Den räknas som en av de äldsta städerna vid den bulgariska Svarta havs-kusten. Staden grundades redan på 600-talet, har varit under turkiskt styre och på 1800-talet konstnärscentrum.

Den gamla stadsdelen är i dag mest känd för sina säregna trähus, och här kan man gå och strosa länge och bara njuta av rangliga staket, klängblomster, köksväxter och gummor som säljer handarbeten eller hemkokt sylt.Arrangör: Apollo och Ving.• Peloponnesos, Grekland Apollos och Fritidsresors satsning på Peloponnesos, den stora halvön som hänger nedanför Aten, ligger helt i linje med att ge charterresenären ett större utbud av aktiviteter och utflyktsmål.

Landskapet är oerhört vackert med blånande berg, orörda skogar och stränder där man kan vara nästa helt ensam. Dessutom finns här en rad klassiska platser som Sparta, Olympia och utomhusteatern Epidauros. Bor gör man i storstaden Kalamata (japp, olivstaden) eller mindre kustbyar med vitkalkade hus, tavernor med pinnstolar och inbjudande små  klapperstensstränder.Arrangör: Apollo och Fritidsresor.

• Herceg novi, Montenegro. Malmöbaserade charterbolaget Solresor fortsätter att utöka sitt utbud. Till sommaren 2007 kommer de även att erbjuda resor till Montenegro. Här satsar man på den lilla kuststaden Herceg Novi som ligger vackert vid Kotorbukten.

Staden blev på 1800-talet kurort, närliggande Igalo har till exempel en berömd läkande havslera. Solresor har bland annat ett femstjärnigt hotell i Herceg Novi som ligger precis vid strandkanten och flera rum har egen jacuzzi. Som många andra adriatiska kuster finns här inga sandstränder.Arrangör: Solresor.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro