ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chauffören som inte fick Nobelpriset i kemi

Henry Lundholm · 8 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Douglas Prashers forskning låg till grund för årets nobelpris i kemi – men något pris eller pengar har han inte sett röken av.

Douglas Prashers forskning låg till grund för årets nobelpris i kemi – men något pris eller pengar har han inte sett röken av.


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

NOBELFORSKNING. Hans arbete låg till grund för årets nobelpris i kemi, men Douglas Prasher får varken prispengar eller berömmelse för sin vetenskapliga insats. Han får inte ens något forskarjobb.

I stället får han hanka sig fram som chaufför. Trots att han inte fick Nobelpriset kommer han att dyka upp på Nobelfestligheterna ändå. Pristagarna har tackat Prasher för hans insats genom att bjuda med honom som gäst.

– Tekniskt sett är jag Martin Chalfies gäst medan Roger Tsien bjöd in min fru. Ända sedan de fick priset har de gett mig kreddför det. Och jag känner att de inte är skyldiga mig någonting annat.

Hur reagerade du när du fick höra att de fått nobelpriset?– Jag blev väldigt upphetsad och glad. Det var nästan så jag slutade upp att äta frukost, haha.

Men kände du inte ...– Nej! Jag vet vad du ska fråga. Alla frågar samma sak: ”Är du arg? Är du bitter? Är du besviken?”. Inte alls! Men det betyder inte att jag skulle tacka nej om nobelstiftelsen har en krona över, haha.

Roger Tsien har sagt att han blev lite förvånad när du skänkte bort din forskning till dem.– Det är så det fungerar. Jag hade inga problem med det.

Det borde fungera så, menar du? Det är väl inte alltid det sker när det gäller vetenskapliga upptäckter?– Nej, det är sant, men jag visste att jag inte kunde fortsätta arbeta med det och det var ett svårt beslut. Inte att ge bort det, men att inse att jag inte hade möjligheten att arbeta vidare med det. Jag visste vilka möjligheter som fanns, men kände att jag inte hade någon rätt att behålla det här för mig själv eller stoppa det i frysen.

Du verkar ändå trivas med jobbet som chaufför.– Ja, när folk lämnar in sin bil på service så skjutsar jag dem till jobbet, hem eller vad det nu kan vara. Och jag har kommit på att jag gillar att prata med olika slags människor. Att vara forskare var ett ensamt. Men lönen jag har nu räcker knappt till mat.

Får du verkligen inget jobb som du är utbildad för?– Jag sökte nyligen ett som verkade vara perfekt. Allt verkade bra ända tills de frågade vad jag gjort på sistone. Sedan hörde de aldrig av sig igen trots att de lovade. Det sådant som gör mig bitter.

Roger Tsien, Martin Chalfie och Osamu Shimomura.
Roger Tsien, Martin Chalfie och Osamu Shimomura.

De får miljoner – Douglas tjänar mer på McDonalds

MANETPROTEIN. Årets kemipris gavs för det grönlysande protein, GFP, från en manet som revolutionerat biovetenskapen.

Douglas Prasher var den som hittade genen som tillverkar proteinet, men fick ge upp sitt arbete när forskningsanslagen tog slut. 

Bara tre personer kan dela på ett nobelpris. Därför fick han inte vara med och dela på prispengarna.

Efter en projektanställning på rymdmyndigheten NASA försöker han nu försörja sig som chaufför med en lön på 70 kronor (8 dollar och 50 cent) i timmen. Det är mindre än vad en 17-åring utan arbetslivserfarenhet tjänar på svenska McDonalds.

klar

Artikellänk är kopierad

Henry Lundholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro