ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Checklista: 15 saker du inte får missa när du går på lägenhetsvisning

· 9 Aug 2017
Uppdaterad 16 Feb 2019

Foto: Alamy.


På bilderna ser lägenheten ut som en riktig pärla. Men hur vet du att den inte är full av dolda fel? Med hjälp av Metros checklista får du koll på vad du ska tänka på, fråga om och kontrollera när du är på visning av en bostadsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

När du köper en bostad har du undersökningsplikt. Du har alltså ansvar att undersöka bostaden noga innan du köper den. Säljaren och mäklaren har även en upplysningsplikt, där de måste berätta om de fel de känner till innan köpet. Metro hjälper dig med bästa tipsen på vad du ska kolla så att du känner dig trygg när du flyttar in i ditt nya hem.

1. Vattenskador. En av de stora mardrömmarna är att drabbas av en vattenskada. I badrummet uppstår ofta en vattenskada vid golvbrunnen eller vid röranslutningar. Risken är större om alla rör är integrerade inne i väggen. Om du har plastmatta kan ett tecken vara att den börjar bukta runt golvbrunnen. Unken lukt kan också vara ett tecken. Om du knackar på kakel- eller klinkerplattorna så ska de inte ge ifrån sig ett ihåligt ljud. Andra varningstecken är glipor, lösa fogar och sprickor i väggar, golv och hörn. Kolla efter fläckar som är mögel eller skulle kunna bli mögel.

2. Apparaterna. Kolla om tvättmaskin, diskmaskin, fläkt, kyl- och frys samt spis och ugn fungerar ordentligt.

3. Väggarna. Kontrollera om väggarna är bärande eller inte. En bärande vägg kan påverka om du har tänkt göra om lägenhetens planlösning framöver.

4. Kranarna. Kolla vattenkranar i både kök och badrum. Spola i kranen och i duschen. Test både varm- och kallvatten samt tryck.

5. Skadedjur. Leta efter spår efter eventuella skadedjur. Spåren syns ofta framförallt i kök och badrum. Exempelvis kan man hitta mörk spillning efter vägglöss längs golvlisterna i en lägenhet. Tomma larvskal efter pälsängrar kan man hitta i garderober. Kackerlackor kan kännas igen på spillning i form av bruna ränder.

6. Ljud. Olika saker stör olika personer. Fundera redan innan visningen över eventuella störningsmoment och kontrollera om de finns i lägenheten. Vill du inte bo granne med en förskola, eller mitt emot en populär pub? Hör man lätt ljud från trappuppgången och från grannarna? Finns det en närliggande väg eller en tågstation, spårvagnshållplats eller tunnelbanestation? Öppna fönstren för att kontrollera hur det påverkar ljudnivån inne i lägenheten. Fråga om det är tvåglas- eller treglasfönster. Treglasfönster är mer ljudisolerande.

7. Luften i lägenheten. Känns luften i lägenheten torr eller luktar det instängt? Då kan det vara något problem med ventilationen i lägenheten. En del lägenheter kan även drabbas av över- eller undertryck. Fråga mäklaren om säljaren haft några sådana problem i lägenheten.

8. De allmänna utrymmena. Många tittar inte på förråd, tvättstuga, cykelutrymmen och andra allmänna utrymmen under en visning. Men om det är en lägenhet som du verkligen är intresserad av, be att få se även de utrymmena. Storleken på förrådet och hur säkra de är kan vara viktigt för dig som har mycket prylar. Och om tvättstugan ligger på andra sidan gården kan det kännas jobbigt. Fråga om några renoveringar av allmänna utrymmen är att vänta och om det kan påverka avgiften.

9. Utsikten. På visningsbilden tas ofta inte hela utsikten med om den inte är till lägenhetens fördel. Hur ser egentligen utsikten ut från alla fönster, och vad ser du när du sitter på balkongen? Checka av om du kan se in till grannarna. Då kan troligtvis de även se in till dig. Kontrollera även om någonting kommer att hända i närheten framöver. Andra byggprojekt kan påverka din lägenhet mycket, och i värsta fall även sänka värdet på den. Det är även en vy som du kommer att se varje dag, så det är viktigt att du trivs med den.

10. Kolla mobilen. Har du bra täckning i lägenheten?

11. Transportmöjligheter. Om du har bil är det viktigt att kolla om det finns parkeringsplats eller plats i garage. Ibland är det lång kö till en sådan plats och det kan göra vardagen jobbig om du inte har någonstans att ställa bilen. Om du ska åka kollektivt, kolla exakt läge för buss- tunnelbane- eller spårvagnshållplats. Hur lång tid tar det att gå dit, och hur lång blir sedan transporten till bostaden? Fem-tio minuter extra varje dag kan göra skillnad i vardagen.

12. Kolla döda ytor. Visst är det trevligt med rymd. Men du vill heller inte betala extra för kvadrat som inte används. Är hallen orimligt stor? Vad ska du egentligen ställa i sovrummet förutom sängen? Se upp med ytorna som du egentligen inte vill ha och som bara kostar en massa pengar.

13. Varm eller kall lägenhet andra årstider? Fundera över och försök ta reda på hur lägenheten är andra tider på året än precis när du går på visning. En vindsvåning kan bli varm på sommaren, andra lägenheter kan dra och vara kalla på vintern. 

14. Vilken uppvärmning har lägenheten? Centralvärme eller elradiatorer kan betyda mycket för uppvärmningskostnaden. 

15. Hur lång tid tar det innan varmvattnet kommer? Prova att spola i en kran. I vissa fall kan varmvattenberedare istället för cirkulerande centralvärme leda till att det tar längre tid innan vattnet blir varmt. 

Fyra extratips: 

– Ta med en mobiltelefon och fotografera lägenheten. Då glömmer du inte småsaker som du tänkte på under visningen och känslan som rummen gav dig från olika vinklar.

– Tänk bort tapet och golv så gott det går. Det är saker som du kan justera relativt snabbt och billigt men som kan förändra ett rum helt. Skick på kök och badrum, planlösning, storlek på rum och storlek och läge på balkong och fönster är saker som du istället kan ägna lite mer uppmärksamhet åt.

– Be inte om ursäkt för att du gör en ordentlig koll av lägenheten. Att göra sin livs största affär – som dessutom gäller någonting begagnat – är en stor sak.

– Fråga mäklaren om någonting inte verkar stämma och nöjd dig inte förrän du fått svar. Du kan alltid ringa mäklaren i efterhand och ställa kompletterande frågor eller be om en extra visning.

Källor: Hemnet, Boupplysningen.se, SBAB. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro