ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Checklista: Här är 14 saker du behöver i bilen när det är vinter

Natalie Demirian · 4 Feb 2019
Uppdaterad 4 Feb 2019
Se till att vinterrusta bilen!

Se till att vinterrusta bilen! Foto: Ulf Palm/ TT


Snökaos och ishalka. Om du ger dig ut på vintervägarna finns det ett gäng saker som är bra att ha med sig. Här är 14 punkter att checka av för att vinterrusta bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vinterdäck

Det är lag på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, men glöm inte att se till att dina vinterdäck har ett spårdjup på minst fem millimeter. Kontrollera också luftrycket innan du åker. Glöm heller inte att göra ordentlig research inför varje gång du behöver nya däck.

En varningstriangel

En varningstriangel är något som du alltid ska ha i din bil, oavsett väder.

Isskrapa och snöborste

Det är värt att investera lite extra i en ordentlig isskrapa och snöborste, för att få ett så snabbt och bra resultat som möjligt. Med en isskrapa får du också effektivt bort imma på insidan av framrutan.

Filtar och varma kläder

Mössa, vantar och varma filtar är viktigt att ha i bilen under vintern. Kör du av vägen och behöver lämna bilen eller om du fastnar i snön är det viktigt att kunna hålla värmen. Glöm inte att ha med dig extra i fall du har med dig passagerare.

Startkablar

Ger ditt eller någon annans batteri upp är startkablar ofta räddningen. Det kan vara läskigt att använda dem för första gången, men det är inte alls svårt. Är du osäker finns enkla steg-för-steg-guider en snabb googling bort.

Spolarvätska

Fyll på och ta med dig extra spolarvätska. Kontrollera samtidigt att torkarbladen är i bra skick.

Grus

Det gamla tricket med att ha med sig grus eller sand som man kan strö vid drivhjulen kan verkligen hjälpa om du kör fast i snön eller om det är väldigt isigt. Förvara sanden eller gruset i en liten box eller i en petflaska för att inte smutsa ner insidan av bilen.

Värmeljus och tändare

Får du motorstopp på en mörk och avskild väg är det bra att ha med dig värmeljus och en tändare eller tändstickor i bilen så att du får lite värme medan du väntar på hjälp, både om du måste lämna bilen eller inte kommer ut ur bilen. Men glöm inte att först dubbelkolla att det inte luktar bensin innan du tänder.

Mobil och laddare

Dubbelkolla att du har med dig mobilen och att du har med dig laddare för 12V eller en fulladdad powerbank, så att du kan kalla på hjälp om du har fastnat.

Reflexväst och ficklampa

Du syns väldigt dåligt i vintermörkret. En reflexväst är en enkel lösning på problemet. Det är bra att se till att ha tillräckligt många med dig så att alla dina passagerare får en var. Se också till att ha med dig en ficklampa, både för att synas och för att själv kunna se.

Förbandsväska

Alltid bra att ha i bilen, oavsett väder. Man vet aldrig när man kan råka ut för en olycka.

Snöskyffel

En snöskyffel är oumbärlig om du har kört fast eller behöver skotta loss din bil om du blir ”inplogad” när du har parkerat vid en gata. Det är därför bra att äga två – en du förvarar i bilen och en du har hemma.

Bogserlina

Något som behövs även på sommaren, precis som startkablar, men extra viktigt på vintern om du inte kommer någon vart med spinnande hjul på en isig väg. Ta hjälp av en annan bilist som då kan dra loss din bil.

Något ät- och drickbart

Blir du stillastående eller fast i bilen är det bra att ha med dig något att äta för att få snabb energi. Särskilt viktigt om du har barn med dig i bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro