ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Checklista: Så här gör du cykeln redo för våren

Linus Lindgren · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Mycket av cykelfixet kan man göra hemma, säger Martin Fredberg som äger en cykelbutik i Stockholm.

Mycket av cykelfixet kan man göra hemma, säger Martin Fredberg som äger en cykelbutik i Stockholm. Foto: Unsplash och TT


Våren är här och för många innebär det att cykeln åker fram. Men det finns några grejer att tänka på om du vill vara säker på sadeln i vårvärmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det går att serva sin egen cykel.

Det säger Martin Fredberg som äger cykelbutiken Gamla stans cykel i Stockholm.

– Grunderna kan man göra själv. Byta däck och bromsar, olja kedjan, se till att lampor och reflexer fungerar som de ska och så vidare är saker en cykelägare ganska enkelt kan göra själv, säger han.

Att ha en oservad cykel kan vara direkt farlig i vissa situationer, menar han.

– Om du till exempel har en cykel med fotbroms behöver du en väl spänd kedja. Om den är för slapp kan den hoppa av vilket gör att bromsen inte fungerar vilket kan leda till direkt farliga situationer, säger han.

Och jo, det kan vara svårt för en privatperson att se om kedjan är rätt spänd.

– Det kan vara bra om en person med erfarenhet tar en titt på cykeln. Detta gäller även andra typer av cyklar. Det är vanligt att vi får in cyklar med handbroms där bromsarna sitter felmonterade vilket sliter på däcken och göra att bromsarna fungerar dåligt, säger Martin Fredberg.

När du kontrollerat och servat din cykel vore det jobbigt om du blev av med den. Varje år stjäls runt 60 000 cyklar i Sverige.

Förra året kom Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, med en rad tips till Metro för att minska risken att bli av med cykeln. Han vittnade då om att människor köper allt dyrare cyklar och att cykeltjuvarna blir allt skickligare på att stjäla de dyra cyklarna.

– Om du kanske har lagt 25 000 kronor på en cykel, lägg då även några tusenlappar på ett riktigt bra lås, sa han till Metro.

Checklista innan du ger dig ut i trafiken med din cykel:• Byt bromsar vid behov.• Byt däck om de är slitna. Se till att de är välpumpade.• Olja kedja och drev. Om kedjan är sliten och behöver bytas måste ofta drevet också bytas.• Se till att cykelns belysning och reflexer är lagliga.• Kullager i hjulen, styret och pedaler kan behöva bytas.• Tvätta bort grus och annan smuts.• Köp en bra hjälm.

Källa: Källa: Gamla stans cykel.

Bästa tipsen för att undvika att få cykeln stulen:• Använd inte bara det vanliga låset. Köp även ett ordentligt lås. Lägg lite extra pengar på det.• Lås fast cykeln vid någonting som sitter fast ordentligt.• Om du låser fast cykeln i en offentlig miljö kan du skruva loss sadeln så att den bli obrukbar och mindre attraktiv att stjäla. Ta även bort andra löstagbara saker som är fästa på cykeln.• Lämna cykeln på upplysta platser och gärna där det finns gott om hus med fönster mot gatan så att chanserna ökar att någon skulle kunna se ett stöldförsök.• Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.• Du kan även låta rista in ett speciellt kännetecken för just din cykel, vilket kan underlätta om cykeln blir stulen eftersom ramnumret ibland filas bort av tjuven.• Om din cykel blir stulen, anmäl det alltid till polisen.

Källa: Källa: Polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro