ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Checklistan som gör dig redo för orostider

Johan Mårtensson · 9 Okt 2011
Uppdaterad 9 Okt 2011
En extraamortering kan det bli, men den oroliga finansmarknaden påverkar familjen Bååth på fler sätt. – Vi skulle egentligen ha sålt lägenheten och köpt hus, men nu får vi avvakta, säger Anna Bååth, här med Vilgot, 3, och Sophia, 4 månader.  

En extraamortering kan det bli, men den oroliga finansmarknaden påverkar familjen Bååth på fler sätt. – Vi skulle egentligen ha sålt lägenheten och köpt hus, men nu får vi avvakta, säger Anna Bååth, här med Vilgot, 3, och Sophia, 4 månader.   Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Enligt en undersökning från Länsförsäkringar planerar endast en av tio med aktier att sälja eller flytta dem. Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, råder alla att tänka långsiktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Boränta     Historiskt har man inte tjänat på att binda bolånen, men fördelen med att göra det är att du vet vad kostnaden blir. Om du inte har så stora marginaler kan det vara läge att binda nu. Amortering     I orostider är det bra att amortera, som ju också är ett sätt att spara. Det är i regel mer lönsamt att göra en extraamortering än att sätta motsvarande belopp på ett sparkonto. Onödiga utgifter     Punktmarkera de höga utgifterna. Har kafébudgeten skenat iväg, eller är mobilkostnaden för hög? Drick kaffe hemma och jämför telepris på Telepriskollen.se.  A-kassa och fack     Om du inte är med i a-kassan är det hög tid. Undersök hur mycket du får om du blir arbetslös, och hör med facket om möjligheten att ha tilläggsförsäkring som ger högre ersättning. Aktier     Fundera över hur snart du behöver pengarna, och var beredd på svängningar på börsen. Sparar du på kortare sikt bör du välja tryggare former än aktier. Pensionssparande     Om du börjar komma upp i åren bör du göra en genomgång av ditt pensionssparande och minska andelen aktiefonder. Kolla på Minpension.se      johan mårtensson

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro