ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chef åtalas för mutbrott

Daniel Olsson · 11 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En tidigare affärsområdeschef i ett stort multinationellt företag har åtalats vid Varbergs tingsrätt för mutbrott. Den 40-årige Kungsbackabon har enligt åklagaren tagit emot 140 000 kronor, fria hotellnätter och värdeföremål från en underleverantör i Hongkong. Mannen nekar till brott.

SÄRSKILT KONOT Mutorna ska enligt åklagaren ha utbetalats i två omgångar, i december 2001 och i maj 2003. Pengarna har satts in på ett särskilt bankkonto som 40-åringen öppnat i Hongkong. Därefter har han tagit ut pengar i olika länder med hjälp av ett bankomatkort. – Mutbrott som sådant är allvarligt eftersom det manipulerar och undergräver tilltron till de marknadsekonomiska systemen, säger kammaråklagare Per Nichols vid riksenheten mot korruption i Stockholm.

FATTADE MISSTANKAR Det var företagets huvudkontor i Schweiz som fattade misstankar mot den nu avskedade 40-åringen. Efter en internutredning gick företaget vidare med anmälan. Detta var för tre år sedan. Enligt Nichols har utredningen dragit ut på tiden eftersom flera länder är inblandade. Dessutom har ett särskilt tillstånd från riksåklagaren krävts då det misstänkta brottet begåtts utanför Sveriges gränser. Åklagaren har valt att enbart väcka åtal för de pengar som påstås ha betalats ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro