ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefen för skandalboendet avstängd

TT · 12 Aug 2013
Uppdaterad 12 Aug 2013

Verksamhetschefen på det kritiserade äldreboendet Vårbacka Plaza söder om Stockholm tvingas lämna sin tjänst medan boendet utreds.

klar

Artikellänk är kopierad

Äldreboendet Vårbacka Plaza i södra Stockholm.
Äldreboendet Vårbacka Plaza i södra Stockholm.Foto: Henry Lundholm

Enligt ett pressmeddelande från vårdföretaget Aleris är hon tills vidare ”arbetsbefriad”.

Metro har i flera artiklar beskrivit förhållandena på boendet. Förra helgen påträffades en 72-årig man inlåst i en skrubb.

►72-åring hölls inlåst på äldreboendet

Flera utredningar pågår om det som inträffat. På måndagen var vårdföretagets egen snabbutredning om förhållandena på boendet klar.

”Resultatet av den inledande internutredningen bekräftar att det som inträffat är allvarligt”, skriver Aleris i pressmeddelandet.

►"Jag orkade inte se mamma lida längre"

Vårdföretaget vidtar omedelbart en rad åtgärder:

• Den tidigare verksamhetschefen får gå och en ny, erfaren verksamhetschef som inte tidigare arbetat på boendet tar över de ledande uppgifterna.

• Bemanningen förstärks med sjuksköterska och undersköterskor med psykiatrikompetens. Medarbetarnas kompetens kommer att förstärkas genom handledning och utbildning.

”För att ytterligare understryka vikten av en öppen företagskultur ska meddelarskydd införas för samtliga anställda”, skriver Aleris i pressmeddelandet.

►Sjuksköterska sa upp sig – rädd om legitimationen

– Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade och kan konstatera att vi brustit på ett antal punkter. Det viktigaste nu är att vi vänder på alla stenar och drar lärdom av det som hänt så att något likande inte inträffar igen, säger Anne-Marie Svensson, vd för Aleris Omsorg AB.

– Utredningen vi har gjort visar att mannen verkligen har varit inlåst utan möjlighet att ta sig ut ur rummet, och det är fullkomligt oacceptabelt, säger vd Anne-Marie Svensson till TT.

Därtill har vårdföretaget hittat allvarliga brister både när det gäller rutiner och hur journalföringen kring mannen skötts. Utredningen visar också att psykiatrin borde ha kontaktats i ett tidigare skede.

Mannen kom till äldreboendet Vårbacka Plaza den 15 april. Sedan dess har han vid ett antal tillfällen varit inlåst i rummet. Det är oklart hur långa perioder.

Frågan om hur detta kunnat ske får inget svar.

– Det är faktiskt svårt också för mig att förstå, säger Anne-Marie Svensson.

Hon har nu beslutat om en oberoende kvalitetsgranskning av samtliga Aleris omsorgsboenden.

– Det finns i dag ingenting som tyder på att det finns brister av den här typen på våra andra boenden. Men vi kommer att vända på varenda sten för att vara helt säkra på den saken, och framför allt för att säkerställa att det aldrig händer igen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro