ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefen som pratar misstag: Ingen vill bli ledd av mr eller mrs perfect”

Anna Åslund · 8 Jul 2018
Uppdaterad 8 Jul 2018
Pontus Bodelsson har skrivit boken ”Ledarskap för förändring: Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt”.

Pontus Bodelsson har skrivit boken ”Ledarskap för förändring: Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt”. Foto: Åsa Siller


När chefer vågar erkänna sina misstag öppnar det upp för medarbetarna att våga göra fel, prova nya saker och utvecklas. Det menar Pontus Bodelsson, som har sammanfattat sina 79 största misstag som chef i en bok.

klar

Artikellänk är kopierad

När Pontus Bodelsson var ute och föreläste om sina erfarenheter av chefskap och förändringsarbete märkte han att publiken alltid satte sig lite längre fram på stolarna och lyssnade lite mer intensivt varje gång han pratade om de misstag han gjort i karriären. Det fick honom att skriva boken ”Ledarskap för förändring: Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt”.

– Om vi inte tillåts att göra misstag så kommer vi inte heller att våga prata om dem. Då lär vi oss ingenting tillsammans och vi kan fortsätta att göra om samma misstag gång på gång. Hade vi haft ett öppnare samtal kring misstag tror jag att vi hade haft bättre företag och även ett bättre samhälle, säger Pontus Bodelsson.

Har begått många misstag

Som tidigare vd på bland annat Sydsvenskan och Nationalencyklopedin har han haft i uppgift att bedriva olika former av förändringsarbeten inom organisationerna. Framgångarna har varit stora, men det har även misstagen. En av de händelser han minns starkast är när han som ny vd på Nationalencyklopedin bestämde att de skulle utveckla en ny sajt så fort som möjligt.

– Eftersom jag var ny chef sa ingen emot mig och jag pressade organisationen alldeles för hårt. När vi lanserade den nya sajten ett halvår senare kraschade den första dagen. De första veckorna fick vi 6000 mejl från arga kunder och några av dem kommer jag aldrig att glömma. En lärare skrev i ett mejl ”Är det en treåring som har designat den nya sajten eller har ni bara fått en ny vd?”.

Som ny vd på Helsingborgs dagblad satt han dag ut och dag in och räknade i olika excelark och funderade över hur organisationen skulle gå ihop. Han blev en av dem som fick informera medarbetarna om att de skulle göra nedskärningar och lägga ner vissa lokalredaktioner. Men efter att han lyssnat på medarbetarnas tankar insåg han och de andra bakom beslutet att de glömt något.

Misstag är bra för företaget

– Vi insåg att vi missat en del av verkligheten och att det fanns andra värden i det här som vi inte förstått. För första gången insåg vi att vi inte hade lyssnat eller involverat folk. Vi insåg att vi måste ändra vårt beslut och vi funderade över hur medarbetarna skulle uppfatta oss. Men inte en enda gång använde någon det här emot oss.

För Pontus Bodelsson tog det många års erfarenheter innan han insåg att misstag är något positivt, både för människor och företag. Han menar att det viktiga är att sluta försöka framstå som felfri.

– Jag tror att det är viktigt att man som ledare visar att det är okej att göra misstag och får med sig det engagemanget från sina kollegor. Jag är helt övertygad om att om man som ledare vågar visa svagheter så skapar man en styrka i organisationen i övrigt. Ingen människa vill bli ledd av ”mr eller mrs perfect”.

pil
Om experten

Namn: Pontus Bodelsson.

Ålder: 51.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Bjärred.

Gör: Aktuell med boken ”Ledarskap för förändring: Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt”. Föreläser om lyckat förändringsarbete och sitter med i olika styrelser.

pil
Pontus Bodelsson tipsar: Fem tankar som kan göra det lättare att prata om misstag

1. Att göra misstag är inte skamligt, men att försöka att framstå som felfri är pinsamt. Fläckfria framgångssagor är tröttsamma.

2. Tänk på att äkta människor som står för sina misstag upplevs som mer genuina och har större trovärdighet.

3. Om du vågar visa svaghet kan du ge andra mod att öppna upp på samma sätt.

4. Forskning visar att vi lär oss särskilt effektivt av just andras misstag. Att vara generös och bjuda på sina misstag är värdefullt.

5. Om du vågar prata om ett misstag direkt kan du även med tiden få mer perspektiv på misstaget och se att det kanske inte var så allvarligt. Ofta kan vi se tillbaka på våra gamla misstag och prata om dem med glimten i ögat.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro