ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefen: Ta dina röda dagar när det passar

Katarina Matsson · 2 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Arbetsgivare vill ha olika helgdagar för olika religioner

klar

Artikellänk är kopierad

LEDIGT. Helgdagar ska bli religionsneutrala och kunna tas ut när det passar. Det kräver arbetsgivarorganisationen Almega, Svensk Teknik och Design, i förhandlingar med facket.– Vi tycker att det är konstigt att vi som central part ska sitta och bestämma när en enskild individ ska fira sin helg. Förutsättningen i kollektivavtalen är att alla är kristna protestanter och så ser det inte ut i Sverige i dag, säger Magnus Kendel, chefsförhandlare för Almega, Svensk Teknik och Design.

Tidigare har personer med annan tro än den kristna varit tvungna att ta tjänstledigt för att fira sina helgdagar. Nu vill Magnus Kendel att man ska kunna komma överens med sin arbetsgivare om att lägga dagarna någon annanstans på året. I snitt handlar det om tio röda dagar per år. – Varför ska man som shiitisk muslim vara ledig på trettondagen om man vill vara ledig och fira ashuradagen? Jag tror att det här kommer att gälla på arbetsmarknaden i stort i framtiden, säger han. Hanna Brandt Gonzalez är biträdande chef på fackförbundet Sif:s förhandlingsenhet.– Som grundprincip är det en intressant tanke. Men först måste vi hitta en teknisk lösning och se till att det inte blir försämringar, säger hon.Hon pekar exempelvis på frågan om OB-tillägg på helgdagar och frågar sig hur det kan hanteras rent tekniskt utan att drabba den enskilde. Magnus Kendels lösning är att OB-ersättningen följer med individen.– Vi måste se till så att det inte bakvägen blir ett sätt för arbetsgivaren att komma undan billigare, säger Hanna Brandt Gonzalez. Förhandlingarna, som rör omkring 25 000 medlemmar i Sif, Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekter, påbörjas i mars. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro