ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefer döms för anställds självmord

Karin Winter · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Lars chefer döms för att ha vållat hans självmord. – Det känns otroligt. Vi vågade inte tro på det här, säger hans fru Maria Lundqvist Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Perssons änka Maria Lundqvist Persson.
Lars Perssons änka Maria Lundqvist Persson.Foto: TT

Lars Persson, 53 år, tog sitt liv efter 30 år som socialsekreterare. I dag har hans chefer i Krokoms kommun dömts till villkorlig dom och böter. I domen står att de genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat Lars Perssons sjukdom och död. Den högre chefen ska betala 50 000 kronor och den andre chefen 23 000 kronor. 

– Det känns helt otroligt. Vi vågade inte tro på det här, säger Lars fru Maria Lundqvist Persson.

Hon berättar att hon fortfarande är omtumlad, men oerhört glad över att det var möjligt att ta Lars självmord till en domstol.

– Jag tror att det här ger väldigt många ett hopp. Det har varit en väldigt olustig känsla att ingen har trott på en. Nu tror någon på oss, säger hon.

Lars Persson hade jobbat som socialsekreterare i hela sitt liv. De sista åren i Krokoms kommun. När han 2009 fick en ny chef förändrades hans arbetssituation. Han kände sig inte uppskattad av sin chef och ville bli omplacerad. Han började må allt sämre. I stället för att bli omplacerad fick han reda på att han begått en rad misstag och riskerade en varning. I stället för en varning blev han varslad om avsked i maj 2010. Två månader senare tog Lars sitt liv. Efter att Lars tagit sitt liv polisanmälde hans fru Maria Lundqvist Persson.

– Han kände sig i ifrågasatt och blev fråntagen arbetsuppgifter och blev mer och mer osäker. Han tog det hårt och kände sig särbehandlad, berättar Maria Lundqvist Persson för SVT.

Maria Lundqvist Perssons advokat Peter Bergqvist säger att domen är en betydelsefull dom och den första i sitt slag. – Det finns tusentals, tiotusentals som upplever det här varje dag, som blir utfrysta av chefer och arbetskamrater varje dag. Det här är ett stort mål, och jag tror att vi kommer att få se fler sådana här mål framöver, säger han.

Andreas Victor är advokat till en av cheferna och säger att hans klient tog domen med fattning.

– Vi kommer självklart att överklaga till hovrätten eftersom det är en principiell viktig fråga. Vi har sett det här som ett förspel till förhandlingen i hovrätten och vi hoppas att de kommer göra en annan bedömning, säger Andreas Victor.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro