ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefer får gå för Airbus försening

Stockholm TT · 2 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fransmannen Noël Forgeard, en av två verkställande direktörer för Eads, har fått gå efter de stora förseningarna med dotterbolaget Airbus jätteplan A380. Även Airbuschefen, tysken Gustav Humbert, får gå, uppger företagen i sina uttalanden på söndagen.

Förändringar av ledningen av Eads har varit väntade sedan superjumbon A380, betydligt större än konkurrenten Boeing 747, försenats med 6- 7 månader.

När bolaget i mitten av juni meddelade att leveranserna skulle försenas slängde sig handlarna på säljknappen och aktien kraschade. Eads börsvärde har minskat med motsvarande 7 miljarder euro.

Forgeard var den som 2000 lanserade A380-projektet - byggandet av världens största passagerarplan - men han är även under utredning för insideraffärer efter det att han och hans familj sålt aktier och optioner till ett värde av cirka 60 miljoner kronor i bolaget innan aktien störtdök. Även andra i ledningsgruppen utreds för liknande affärer. Alla hävdar att de inte kände till förseningarna vid säljtillfället.

Förseningen återantände också maktkampen inom EADS mellan de tyska och franska storägarna. Den tyska aktieägaren Daimler Chrysler uppges ha använt förseningen som anledning för att bli av med Forgeard; tyskarna var fortfarande upprörda över att Frankrikes president Jacques Chirac tvingade på dem sin skyddsling för knappt ett år sedan.

Forgeard ersätts av Louis Gallois, chef för Frankrikes statliga järnvägsbolag SNCF, medan Humberts ersättare är Christian Streiff, före detta vd för den franska Saint Gobain-koncernen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro