ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefsekonom: Allt annat hade varit en överraskning

TT · 24 Okt 2013
Uppdaterad 24 Okt 2013

Den oförändrade räntan var väntad, enligt Heidi Elmér, chefsekonom på Skandia.

klar

Artikellänk är kopierad

- Allt annat än oförändrad ränta hade varit en överraskning, säger Heidi Elmér, chefekonom på Skandia.

Till skillnad från många andra bedömare tycker hon också att det är rätt beslut av Riksbanken.

- Det är klart att det finns skäl att sänka ett steg, sett ur inflationsperspektiv. Men vi ser tecken i konjunkturen på att ekonomin börjar ta fart. Sedan har vi den andra faktorn med obalanser för hushållens del, med höga skulder och bostadspriser som kryper uppåt. I det läget tycker jag att man ska avvakta med att ändra räntan, säger hon.

De som vill se en räntesänkning argumenterar ofta för att det inte är Riksbankens uppgift att ta ansvar för hushållens skuldsättning. Heidi Elmér tycker det är att göra det lätt för sig.

- Hushållens skulder ingår i den makroekonomiska bedömningen av vad som påverkar inflation och konjunktur på sikt. Vi vet av erfarenhet, av det som hänt i väldigt många länder i vår omvärld, att höga skulder och bostadskrascher har slagit extremt hårt mot ekonomin, med hög arbetslöshet som följd, säger hon.

- Det är en rimlig bedömning Riksbanken gör av tillväxten i år och nästa år. Nu blir det avgörande att se hur arbetslösheten utvecklas. Det har varit en diskrepans mellan tillväxten och arbetsmarknaden, där tillväxten utvecklats svagare. Arbetslösheten blir därför det viktigaste att följa framöver, säger Annika Winsth.

Att räntebanan justeras ner något hänger dels ihop med vad som händer i Sverige, men också utvecklingen i omvärlden, anser hon.

- Den politiska oron i USA och att Fed skjutit sin lätta-på-gasen-taktik lite längre bort påverkar. Även om Riksbanken är bekymrad över hushållens skulder gör det här sammantaget att man avvaktar med en räntehöjning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro