ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chefsekonom om USA:s skuldkris: Kan bli mångdubbelt större än Lehman-kraschen”

Anders Göransson · 15 Okt 2013
Uppdaterad 15 Okt 2013
Chefsekonomen Robert Bergqvist tror att USA:s skuldkris kan bli mångdubbelt större än Leeman-kraschen. 

Chefsekonomen Robert Bergqvist tror att USA:s skuldkris kan bli mångdubbelt större än Leeman-kraschen.  Foto: TT Bild


Efter att ha varit på kollisionskurs i veckor uppges nu republikaner och demokrater ha kommit närmare en lösning av budgetstriden. Men ingenting är klart, och fortfarande finns risk att USA slår i skuldtaket och måste ställa in betalningarna. – Det blir mångdubbelt större än vid Lehman-kraschen 2008 – det är nästan så att det är svårt att föreställa sig, säger Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB.

klar

Artikellänk är kopierad

Imorgon, torsdag, är en ödesdag för både USA och för världsekonomin. Då väntas USA:s statsskuld nå 16 700 miljarder dollar – den gräns som kongressen fastställt som den högsta tillåtna. Förhandlingarna är intensiva, och följs med spänt intresse över hela världen eftersom både USA:s och resten av världens ekonomi står på spel.

Robert Bergqvist har nyligen återvänt efter ett par dagar i USA, och han berättar att amerikanerna själv är häpna och chockade över att det politiska spelet lett så nära avgrundens rand.

– De skakar på huvudet och skäms över att behöva prata om att politikerna agerar som de gör. Så det finns ett enormt tryck från både amerikanerna och från omvärlden att man ska komma överens.

Men klarar USA:s politiker att släppa prestige och rucka på benhårda principer? Här är några scenarier:

+ Höjt skuldtak – till februari.

Enligt källor till Reuters diskuteras för närvarande en lösning där det nya låneutrymmet ska gälla till mitten av februari.

– Det mest sannolika är ändå att man når en uppgörelse, för det finns egentligen inte inom logikens ramar att man inte skulle komma överens - annars blir effekterna så stora för både USA och för världsekonomin. Erfarenheten är när man har stått på stupkanten så har man levererat., säger Robert Bergqvist.

En sådan överenskommelse skulle innebära återstart av statsapparaten och fyra månaders respit med att hitta en mer långsiktig lösning. Men fråga är om det räcker. Republikanerna är djupt splittrade och Tea Party-företrädare och den kristna högern ligger långt från mer moderata delar av partiet.

– Risken är stor att vi får samma situation igen i början av 2014.

+ Mer kortsiktig lösning.

Diskussioner har funnits om att höja låneutrymmet på kortare sikt, fram till mitten av november, för att ge parterna en chans att komma överens.

– Det är den teknik man använt sig av: när man inte kommer överens ger man sig själva ett tidsutrymme. Men problemen är djupgående i det republikanska partiet och jag tvivlar på att man får rätsida på dem så snabbt. 

+ Ingen uppgörelse – förhandlingarna bryter samman.

USA slår i lånetaket, och får inte ta ytterligare lån. Då finns bara två alternativ: antingen gör man kraftiga nedskärningar av den offentliga sektorn för att klara av räntor och amorteringar, eller också ställer man in betalningarna.

– Det vore ett väldigt allvarligt läge, för då går USA i konkurs. Det blir mångdubbelt större än vid Lehmankraschen 2008 – det är nästan så att det är svårt att föreställa sig, säger Robert Bergqvist.

USA står för 20-22 procent av den globala ekonomin, och är det viktigaste kugghjulet i världsekonomin. Amerikanska statspapper och och dollarn utgör kärnan i hela det ekonomiska systemet och har avgörande betydelse för räntor och betalningar. Konsekvensen av en kollaps är oöverskådliga.

– Det finns en risk att betalningssystemet i världen skulle kunna kollapsa. Det är ett scenario som är näst intill otänkbart, och det är därför man hoppas på att man någonstans inser att man måste komma till sans och leverera.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro