ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chelsea Manning – vad har hänt?

Aron Andersson · 18 Jan 2017
Uppdaterad 18 Jan 2017

Foto: TT / Montage


Som ett av sina sista drag som president har Barack Obama valt att sänka straffet för visselblåsaren Chelsea Manning. Men varför sitter hon egentligen fängslad? Detta är bakgrunden.

klar

Artikellänk är kopierad

Även om det inte rör sig om en regelrätt benådning så har Barack Obama beslutat att sänka Chelsea Mannings straff kraftigt. I stället för att gå fri först 2045 kommer visselblåsaren att släppas ut redan i maj i år.

LÄS MER: Jubel och ilska över att Manning släpps fri

Så här ser turerna ut bakom hennes fängslande.

Vad är det Chelsea Manning har gjort?

Den 5 april 2010 släppte Wikileaks videon ”Collateral murder” från en amerikansk attackhelikopter i Irak. På filmen beskjuts två journalister från Reuters samt åtta civila som alla dör i attacken. Ännu fler personer som dyker upp på platsen skjuts också ihjäl. Videon uppmärksammades av medier världen över.

Hur kunde Manning pekas ut som läckan?

Den 21 maj greps den då 22-åriga soldaten Manning, som för tillfället gick under förnamnet Bradley. Visselblåsaren angavs av en hackare som varit i kontakt med både Manning och Wikileaks. Hackaren lämnade över chattloggar där Manning erkänner vad hon gjort.

Snart därefter, den 5 juni, anklagades Manning för att ha läckt hemlig information och åtalades så småningom för 22 brott. Bland annat åtalades Manning för att ha brutit mot Uniform Code of Military Justice, som gäller för anställda inom USA:s försvar.

Hur reagerade omvärlden?

Den 16 september arrangerades en större protest i Oakland, Kalifornien och dokumentärfilmaren Michael Moore sände live. Protesterna spred sig därefter över landet. Den 19 mars nästa år, 2011, hölls en stor demonstration vid Vita huset, mot USA:s krigsföring i Afghanistan och Irak. 120 personer greps.

Vad blev straffet?

Den 16 december 2011 inleddes förhören och enligt Mannings advokat var hon inspärrad 23 timmar om dygnet, tvingades sova naken och väcktes flera gånger om natten. FN:s tortyrexpert Juan Mendez fick bara göra övervakade besök hos Manning.

Även denna behandling skapade protester. Trots att Manning nekade till över hälften av åtalspunkterna så befanns hon skyldig till 17 av dem, dock inte till understödjande av fienden. Den 21 augusti 2013 föll domen och Manning fick då 35 års fängelse och ett icke ärbart avsked från armén.

Vad hände med Bradley Manning?

Det var dagen efter att domen förkunnats som Manning förklarade att hon identiferat sig som kvinna hela livet, och därför bytte namn till Chelsea. Hon hungerstrejkar för att få hjälp att korrigera sitt kön vilken hon slutligen garanteras av den amerikanska armén.

Hur påverkas Wikileaks och Julian Assange av att Manning släpps fri?

Julian Assange har tidigare förklarat att han är beredd att lämna Ecuadors ambassad i London, där han fått asyl, om Chelsea Manning benådas. Han är fortsatt misstänkt för våldtäkt i Sverige, men vill att en amerikansk förundersökning mot honom ska läggas ner, innan han är beredd att åka till Sverige.

– Han är öppen för förhandlingar har han sagt. Han hoppas på att den nya administrationen under ledning av Trump kommer ta steget fullt ut och lägga ner förundersökningen i USA mot honom och göra klart att han är en fri man vad USA anbelangar, säger hans svenska advokat Per E Samuelson till Sveriges radio.

LÄS MER: Assange vill förhandla med USA

LÄS MER: Assange villkorar USA-utlämning

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro