ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chicago ställer sig bakom sin president

Elisabeth Braw/Metro World News · 30 Okt 2012
Uppdaterad 30 Okt 2012

Foto: Elisabeth Braw


Fyra år efter hans historiska seger har Barack Obama fortfarande starkt stöd på hemmaplan. Men politiken i Chicago har förändrats i och med hans seger. Framgången har uppmuntrat demokraternas motståndare att utmana partiets starka grepp om staden.

klar

Artikellänk är kopierad

Patricia Watkins, en före detta drogmissbrukare och industriarbetare som numera är doktor i filosofi och demokratisk senatkandidat för Illinois, säger att hon ser sig själv som en produkt av Obamas seger 2008.

– Chicagos politik har helt förändrats efter hans seger, berättar Patricia när Metro träffar henne i sin bostad.

– Tidigare var det alltid kandidaten som partiet ställde sig bakom som vann de demokratiska valen. Men Obama förändrade det. I valet 2008 var det Hillary Clinton som partiet stod bakom här i Chicago. Och ingen trodde att en Barack Hussein Obama, från Chicagos södra sida, skulle kunna vinna.

I dag pågår det väldigt lite valkampanjande i Chicago.

– Det vore slöseri med pengar. Obama kommer att vinna här, säger en boende.

Det är även Angel Garcia, ordförande i Chicagos republikanska ungdomsförbund, medveten om. Men det hindrar honom inte från att knacka dörr i staden för partiets vägnar.

– Visst är det svårt här för oss, men Obama tog Chicagos bästa demokrater med sig till Washington vilket ger oss en liten öppning, säger han.

Opinionsmätningar visar att Obama har ett 16 procents stort övertag över Mitt Romney just nu i Illinois. Och senast en republikansk kandidat tog hem staten var 1988.

– Chicago är en arbetarklass- och demokratstad, säger Anne Nicklin, en ung Chicagoarkitekt.

– Obama är väldigt populär här men han figurerar inte i den lokala politiken och när han väl kommer hem så ser du honom inte – du märker bara trafikstockningen, säger hon vidare.

Angel Garcia, och andra unga Chicagorepublikaner, får i stället lägga tid på volontärarbete i grannstater som Ohio och Wisconsin, två så kallade swingstater.

– Jag är väldigt optimistisk. Många har inte bestämt sig. Och de brukar i slutändan rösta på utmanaren, säger Angel Garcia.

Här är ett par som kommer rösta på Obama, och ett som väljer Romney

Foto: Elisabeth Braw
klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw/Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro