ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chile utreder 371 misstänkt olagliga adoptioner till Sverige

Filip Joelsson · 29 Aug 2018
Uppdaterad 29 Aug 2018
Utredningarna sker efter att adoptionsfall med förfalskade dokument och osammanhängande uppgifter uppmärksammats.

Utredningarna sker efter att adoptionsfall med förfalskade dokument och osammanhängande uppgifter uppmärksammats. Foto: IBL


371 fall av misstänkt olagliga adoptioner mellan Chile och Sverige på 70- och 80-talet utreds av Chilenska myndigheter. Barn misstänks ha förts bort mot föräldrarnas vilja.

klar

Artikellänk är kopierad

Chilenska myndigheter misstänker att 371 adoptioner mellan Chile och Sverige kan ha skett mot de biologiska föräldrarnas vilja, rapporterar SVT.

Adoptionerna ska ha skett under 70-talet och 80-talet, och motsvarar en femtedel av samtliga adoptioner som gjorts mellan länderna under perioden.

Utredningarna sker efter att adoptionsfall med förfalskade dokument och osammanhängande uppgifter uppmärksammats i ett samarbete mellan journalister i Chile och på SVT.

Svenska MFOF, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, har i en rapport meddelat att chilenska myndigheter utreder 371 fall av ”bortförande av barn och oegentligheter i adoption” till Sverige, vilket motsvarar 17 procent av de 2 177 adoptioner som skett länderna emellan under perioden.

LÄS MER
Adoption ska inte vara en klassfråga

– Man tar de här uppgifterna på stort allvar i Chile. Vi ser givetvis också allvarligt på att det är ett 370-tal svenska fall med i den här utredningen, säger Kristina Svartz, generaldirektör för MFOF, till SVT, och tillägger:

– I dag vet vi alltså inte om det har förekommit oegentligheter i de här fallen, det är det som utreds nu.

Samtidigt som utredningarna påbörjats har en grupp adopterade från Chile startat en förening i Sverige för att driva en process här.

– De här 371 fallen den chilenske domaren tittar på är sådana fall som han har fått till sig och som verkar konstiga. Men det kom över 2 000 barn från Chile under den här perioden och vi tror att det är ännu fler som är offer för människohandel, säger Tommy Leite, ordförande i föreningen chileadoption.se, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro