ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chip under huden avslöjar hjärtfel

Mary Örnborg · 13 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hälsovård. Ett amerikanskt företag har tagit fram ett litet mikrochip som mäter störningar av hjärtats rytm. Chippet, kallat Reveal XT, fungerar som en monitor och planteras in under hjärtpatientens hud. I Sverige fick den första patienten datachipet inplanterat i början av september.– Hjärtflimmer uppträder med oregelbundna intervaller och är därför svårfångat vid kortare övervakningsperioder. Men med det lilla datachipet kan läkaren snabbare få rätt diagnos. Vidare kan man få vetskap om vad som händer i hjärtat, även när patienten inte har några symtom. Detta är särskilt viktigt vid sjukdomen förmaksflimmer där det gäller att kunna sätta in rätt behandling, säger Henrik Plym-Forshell, divisionschef för Reveal på Medtronic.

Idén med en minimonitor som planteras in under huden kom redan för 20 år sedan. Men då var forskarna mer inriktade på oförklarade svimningsförlopp. När sedan en amerikansk läkare insåg behovet av en hjärtmonitor kontaktade han Medtronic. Företaget vidareutvecklade tekniken genom att förse den med en inbyggd sensor.

Det lilla datachipet planteras in under patientens hud i närheten av hjärtat. Monitorn arbetar sedan med hjälp av två små sensorer som läser av hjärtats elektriska signaler.– Datachippet detekterar och spelar in hjärtats EKG med hög samplingsfrekvens för att inte missa något viktigt. EKG analyseras med matematiska metoder i en inbyggd liten dator och lagras på ett digitalt minne som kan visas för läkaren i efterhand för att kunna ställa diagnos, säger Henrik Plym-Forshell.

Datachippet ska även  kunna användas som övervakning av blodtryck och ge larm för patienter i riskzonen för hjärtinfarkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro