ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chipsdrottning tar över Svenskt Näringsliv

Arne Wirén · 17 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KNAPRIGT. För femton år sedan introducerade hon lantchipsen. Nu blir sexbarnsmamman Signhild Arnegård första småföretagaren att ta över Svenskt Näringsliv. Efter fyra år som vice ordförande kliver hon nästa månad fram som ordförande.

Men hur går det då med chipsen?– Chipsen tuffar på. 2006 tog min lillebror över som vd, jag är styrelseordförande. Att vara styrelseordförande i Svenskt Näringsliv är inget heltidsjobb, perdiodvis kanske, men lantchipsen är inne i en expansiv fas internationellt och min kompetens behövs.

Du är bland annat också ordförande i Ung Företagsamhet. Hur hinner du allt?– Jag räknar inte med 40 timmars arbetsvecka. Och jag försöker vara välorganiserad och strukturerad.

Du fick ditt familjeliv utfläkt i tv-programmet "Söderlund & Bie", hur kändes det?- Själv slapp jag, vid inspelningen var jag i Bryssel och vältrade över allt på min man. Vår medverkan kom sig av att jag hade skrivit en artikel om hur man hanterar en stor syskonskara, vi har sex barn mellan fem och 19 år, de får ta mycket ansvar för varandra. Vi har också samlat barnen kring lantchipsen som ett gemensamt familjeprojekt.

Man fick intrycket att det är din man som får sköta marktjänsten?– Det är blandat. Men han gör givetvis en stor del. Annars skulle det inte gått så bra som det gått att kombinera alla mina uppdrag.

Du var lågstadielärare från början. Hur blev du företagare?– Det var mycket av familjeskäl. Vi hade tre små barn, jobbade i skift och träffades nästan aldrig. Min man och jag funderade över om det var så här vi ville ha det. Vi diskuterade att ha eget företag och jobba mer på egna villkor. Vi började leta efter en affärsidé. I den änden började det.

Man har blivit van att se industriledare från storföretagen i täten för Svensk Näringliv. Är det en markering, tror du, att de nu valt en småföretagare?– Det är viktigt att visa på mångfalden i förbundet. 98 procent av våra medlemmar är småföretagare. Men ordförandejobbet är ingen enmansshow, det finns en stor styrelse med mycket kompetens som jag ska samla till en helhet.

Du är också mycket engagerad i skolfrågor. Varför?– Därför att utbildningen är så viktig, för den enskilde och för samhället som helhet. Utbildningen är nyckeln för att bygga välstånd.

Vad är annars det viktigaste för Svenskt Näringsliv just nu?– Att få folk att se sambandet mellan företagande och välstånd.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro