ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chockhöjning av a-kassan väntas

TT · 27 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX/ Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Facken befarar att a-kasseavgifterna måste höjas rejält när arbetslösheten drar i väg.Men finansminister Anders Borg lovar ingen hjälp.

A-kassornas ekonomi är bygger på hur stor arbetslösheten är. Ju högre arbetslöshet desto mer pengar måste a-kassorna leverera till statskassan, enligt det system som den borgerliga alliansen införde. Och nu när arbetslösheten stiger kraftigt i många branscher, speciellt inom industrin, befarar många a-kassor att avgiften måste höjas kraftigt, skriver LO-Tidningen.– Vi är på väg mot en situation där var fjärde IF Metallmedlem antingen är varslad eller arbetslös. Vi räknar med en arbetslöshet på 20 eller 25 procent fram emot sommaren, säger Birgitta Lanér, ordförande för IF Metalls a-kassa, till tidningen.Men det är många andra åtgärder som är viktigare och står före i kön, är budskapet från Anders Borg när TT frågar hur han ser på läget för a-kassorna.– Vi ska naturligtvis överväga många olika åtgärder. Jag har varit tydlig med att det primära för oss är nu att se över behoven i kommunerna. Om vi inte tillför medel riskerar vi att få uppsägningar i kommunsektorn i mycket stor omfattning, och då är det en effektiv åtgärd att öppna för ytterligare resurser till kommunerna. Men det ska göras i god ordning. Vi ska inte sprätta pengar omkring oss till höger och vänster, utan vi ska ta det här försiktigt och säkra att de offentliga finanserna håller, säger Borg.Byggnads och IF Metall kommer förmodligen tvingas att höja avgiften inom kort och flera fackförbund står på tur. Och vissa är på väg att slå i taket på 300 kronor i månaden.– Vi vet inte hur många det blir, men man kan gissa att de som har väldigt hög arbetslöshet får bekymmer. Förutom IF Metalls kassa gäller det Byggnads och Skogs- och träfackets (GS). Hotell- och restaurangfackets är redan väldigt illa ute, liksom ett antal små kassor som Musikernas, Teaterverksammas och Fiskarnas, säger Birgitta Lanér, som också är ordförande för a-kassornas samorganisation, till LO-Tidningen.

Regeringen har tidigare beslutat att sänka avgifter för a-kassorna i sommar med 50 kronor i månaden.– Det kommer att vara kassor som sänker sin avgift i sommar. Men det kommer att vara betydligt fler som höjer sina avgifter, så orättvisorna ökar, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro