ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chokladen håller på att ta slut

Tomas Lundin · 17 Nov 2014
Uppdaterad 17 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Världen äter just nu mer choklad än den producerar och stora producenter varnar för en chokladkris. Men till jul behöver du inte vara orolig. – Folk kan njuta av Aladdin-asken som vanligt, säger Marabous nordiska kommunikationsdirektör.

Förra året åt vi 70 000 ton mer kakao än vi producerade – om sex år kan underskottet bli en miljon ton, enligt världens två största chokladtillverkare Mars och Barry Callebaut. 

Enligt Washington Post är det flera faktorer som ligger bakom bristen. Dels har vår aptit på mörk choklad som innehåller med kakao ökar – dels finns det en växande marknad i framför allt Kina. Än så länge äter en kines bara en tjugondel så mycket kakao som en genomsnittlig europé, men konsumtionen ökar varje år.

Samtidigt har de kakaoproducerande länderna i Västafrika drabbats av torka och svampangrepp som har slagit ut 30-40 procent av världsproduktionen.

Marabous nordiske kommunikationschef Kristian Hvilen känner igen problembilden och säger att Marabou satsar tre miljarder kronor de närmsta tio åren på en hållbar kakaoproduktion. Julen är inte hotad, menar Hvilen.

– Nej, på kort sikt är det inget att vara orolig över, folk kan njuta av Aladdin-asken som vanligt i jul.

Kan tillgången komma att påverka priserna på choklad framöver? ​ – Priser kommenterar vi aldrig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro