ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chokladen kan ge bitter eftersmak

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporten visar att arbetarna i kakaoproduktionen ofta arbetar under dåliga förhållanden och att produktionen skapar miljöproblem.

Det är inte första gången som chokladproduktionen kritiseras. Det brittiska tv-bolaget Channel 4 visade i en dokumentärfilm från 2000 hur unga pojkar utnyttjades som slavarbetare på kakaoodlingar i Elfenbenskusten. Dåliga förhållanden Undersökningar gjorda av internationella organisationer har senare visat arbetsförhållandena ofta är mycket dåliga. Cirka 284 000 barn och ungdomar beräknades vara sysselsatta i kakaoproduktionen.

Rapporterna väckte starka reaktioner runt om i världen och ledde till att chokladindustrin lovade bot och bättring. Ett system för kontroll och uppföljning av arbetsvillkoren inom kakaoindustrin skulle vara klart i juli 2005. Men industrin har nu skjutit fram starten till 2008.

Den undersökning som nu gjorts visar att inte mycket har förändrats, skriver Råd & Rön. Rapporten bygger på intervjuer gjorda med odlare, internationella organisationer och före detta arbetare. Slavliknande Arbetsförhållandena är dåliga och lönerna låga. Fackföreningar existerar inte och barn används fortfarande i det ofta hårda arbetet.

Rapporten kan också vittna om att barn och ungdomar i bland luras på sin lön och hålls kvar i närmast slavliknande förhållanden. Bakgrunden är att odlarna får dåligt betalt för sin kakao.

"Att lura och utnyttja sin jobbare är ett sätt för odlarna att gå jämnt upp ekonomiskt", säger Örjan Bartholdsson på Swedwatch.

Odlarna använder också starka bekämpningsmedel som gör arbetarna sjuka.

Swedwatch har även granskat chokladföretagen Nestlé, Marabou/Kraftfoods och Cloetta Fazer, som alla köper kakao från Västafrika. Bolagen säger sig ta ansvar för att dess leverantörer följer de etiska regler som finns, men kontrollen av produktionen är bristfällig.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro