ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chris Heister: så ska staden växa

Peter Lindholm · 15 Mar 2012
Uppdaterad 15 Mar 2012

Chris Heister, landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholm, lovar att snabba på bostadsbyggandet. Kortare handläggningstider ska halvera tiden från idé till färdigt hus.

klar

Artikellänk är kopierad

Du tillträdde den 1 februari. Är du varm i kläderna?

– Nej, redan andra dagen kom ju beslutet att Astra Zeneca skulle lägga ner forskningsenheten i Södertälje och det har tagit rätt mycket tid. Men jag har inställningen att man inte ska bli varm i kläderna utan man ska hela tiden vara på väg någonstans.

Vad är målet då, om du hela tiden är på väg någonstans?

– För det första vill jag vara en samlande kraft. Att länet kan tala med en röst, att man har en gemensam målbild, vilka frågor man ska jobba med och hur man ska jobba med dem. Stockholm måste växa och utvecklas ännu mer. 

Växer inte Stockholm tillräckligt snabbt?

– Stockholm växer med ungefär 35 000–40 000 människor per år – 100 människor per dag. Men tittar man med internationellt perspektiv så borde Stockholm växa ännu mer för att kunna fortsätta vara den starka region som vi är. Det kom nyligen en rankning om att vi var den mest kunskapsintensiva regionen utanför USA. Det är ingenting man kan leva på, för det är inte säkert att det är så i morgon. 

Länsstyrelsen konstaterade nyligen att bristen på bostäder är så stor att byggandet måste fördubblas. Vad gör du åt det?

– Vi har som målbild att halvera handläggningstiderna. Vår ambition är att man ska försöka halvera tiden från idé till färdigt hus. Då gäller det att vi kan vara medspelare och korta våra handläggningstider. Vi ska försöka ge bostadsbyggandet en större tyngd utan att göra avkall på den lagstiftning som finns. Vår uppgift som myndighet är ju att se till att de lagar och regler som finns följs. 

Det pågår en höghusdebatt. Vad är din inställning i frågan?

– Jag är inte mot höga hus, tvärtom.  Jag tycker att det till och med kan vara väldigt bra och vackert. Där-emot ska man vara noga med var man placerar dem. Man måste verkligen se till att man lägger dem på rätt plats och att de får en utformning så att det nya förstärker det gamla och det gamla kan förstärka det nya.

Kollektivtrafiken behöver också utvecklas.

– Ja, infrastruktur och bostadsfrågan är en integrerad fråga. Får man ingen utbyggnad i infrastrukturen kommer inte heller bostäderna – och tvärtom.  

SL står inför …

– Gigantiska investeringar! I den plan som finns har vi investeringar på 100 miljarder kronor fram till år 2020–21. Efter det kommer vi inte att ha en bättre situation än vad vi har i dag. Så mycket är eftersatt att det finns ett stort reinvesteringsbehov.

– Det är viktigt att vi synliggör det för regering och riksdag, att vi behöver mer resurser till infrastruktur. Det är viktigt för hela Sverige att Stockholm tillåts vara en stark tillväxtmotor. 

Du lär ha inlett din tid som landshövding i Västerbotten med att av misstag klippa av en elsladd som mörklade residenset i Umeå?

– Det var första helgen som jag kom dit och höll på att flytta in som jag mörklade hela huset. Jag får passa mig så jag inte gör samma sak här. Men jag flyttar in först till sommaren.  

Vilken relation har du haft till din företrädare, Per Unckel?

– Vi har jobbat tillsammans under många år och också umgåtts som vänner. I mycket var han också en informell mentor till mig när jag blev landshövding i Västerbotten. Det känns särskilt hedrande att få efterträda Per som landshövding. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro