ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Christina, 28, samlar in pengar till sin död

Sebastian Chaaban & Jenny Sköld · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

28-åriga Christina lider av den ärftliga hjärnsjukdomen Huntingtons. Sjukdomen har tagit mer än halva hennes familj – därför samlar hon nu in pengar till en värdig död. – Jag vill inte sluta som en person som inte kan prata eller äta själv, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Svårt sjuka Christina Berg Gregersens insamling på crowdfundingsajten  Caremakers  har tills vidare stoppats på grund av det oklara juridiska läget i Danmark.
Svårt sjuka Christina Berg Gregersens insamling på crowdfundingsajten  Caremakers  har tills vidare stoppats på grund av det oklara juridiska läget i Danmark.Foto: Privat

Christina Berg Gregersen från Århus har den ärftliga hjärnsjukdomen Huntingtons, som leder till att hjärncellerna dör. Sjukdomen leder till demens och fysiska symtom som ofrivilliga rörelser och till sist till döden.

Sjukdomen har redan tagit Christinas mammas liv och hennes bror har också fått Huntingtons.  

– Jag startade insamlingen i fredags, så jag kan få en värdig död. Jag vill inte sluta som en person som inte kan prata, inte kan äta, som får ofrivilliga skakningar och snabbt förlorar mycket i vikt, säger hon till Metro.

Christina får i dag sjukpension och berättar att hon varje dag lever med rädslan över hon ska bli allt sämre.

– Jag är rädd för hur sjukdomen kommer att utveckla sig och om jag kommer känna alla de smärtorna. Jag är mycket ledsen över att jag inte kan leva på samma sätt som andra människor.

– Nu har jag haft sjukdomen i mer än 5 år med svår depression och ångest som följd. Jag har panikångest, jag minns inte så bra och har svårt att hålla balansen och formulera mig.

Insamlingen Christina startade ska gå till en så kallad självmordsklinik i Schweiz. Till det behöver hon drygt 120 000 danska kronor.

Men långt ifrån hela summan hann komma in. Crowdfundingsajten Caremakers har tills vidare stoppat insamlingen på grund av det oklara juridiska läget i Danmark.

– Det är bra nog, det ska heller inte vara något olagligt med insamlingen som jag förstår det. Människor har även kontaktat mig på Facebook och vill donera pengar. Jag tycker också det är bra att sjukdomen uppmärksammas. Jag har också kommit i kontakt med andra människor som har sjukdomen, vilket har varit fint, säger Christina.

Christina och hela hennes familj har drabbats hårt av den allvarliga sjukdomen.

– Sjukdomen har tagit 2/3 av min familj. Min mormor är en mycket stark kvinna på grund av allt hon har upplevt. Självklart finns det inget bra med sjukdomen, men den har också gjort oss starkare, med tanke på allt som vi har gått igenom. 

Christinas dödsinsamling väcker etiska och juridiska frågor

Är det lagligt att bidra ekonomiskt för att någon ska kunna ta sitt liv? Frågan har aktualiserats i Danmark efter att en 28-årig kvinna startat en insamling för att åka till en så kallad självmordsklinik i Schweiz.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban & Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro