ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Christopher, 29, skulle rädda man i nöd – då pissade någon på honom

Johan Wikén · 4 Jan 2016
Uppdaterad 4 Jan 2016
Den otrygga arbetsmiljön riskerar att påverka hur snabbt människor kan få hjälp, menar Christopher Eriksson.

Den otrygga arbetsmiljön riskerar att påverka hur snabbt människor kan få hjälp, menar Christopher Eriksson. Foto: Privat/TT


Ambulanssjukvårdaren Christopher Eriksson, 29, åkte ut för att hjälpa en sjuk människa under nyårsnatten. Då urinerade en man på honom och kollegan från ett fönster. Det är en otrolig kränkning”, säger Christopher som vill belysa hur vardagen kan se ut i yrket.

klar

Artikellänk är kopierad

Hans glasögon fick urinstänk på sig.
Hans glasögon fick urinstänk på sig.Foto: Privat

Nyårsnatten är en av de mest intensiva nätterna för ambulanssjukvården. Det är misshandelsfall, fyrverkeriskador, fylleri och mycket annat.

Christopher Eriksson och kollegan Håkan på ambulansen i Norrort i Stockholm larmades sent på nyårsnatten till en fest där en man var i behov av vård.

LÄS MER: "Låt oss rädda liv ifred – ingen i nöd vill ha en fotoblixt i ansiktet"

– Nere vid porten skulle vi lägga patienten på båren. Då kände jag att det droppade och skvalade – och det regnade inte. Då såg jag en som stod i ett fönster och urinerade på bläcket så att det skvätte ner på mig, kollegan och på patienten på båren, säger Christopher Eriksson.

Personen ska även ha skrikit: ”Era jävla fittor! Skaffa er ett riktigt jobb för fan”. Polis tillkallades till platsen och en anmälan upprättades.

– Det är en otrolig kränkning. Till vardags får vi stå ut med hårda ord, glåpord och ett verbalt agiterat beteende. Det är inte en helt trygg vardag vi har på jobbet.

För en vecka sedan attackerades ambulanssjukvårdare med påk i Huddinge söder om Stockholm när de var ute på ett larm. Och det finns fler liknande incidenter den senaste tiden.

– Det förekommer att vi måste invänta polisen för att vi inte känner oss trygga att åka fram på vissa jobb. Vi tvingas bli mer säkerhetsmedvetna. Risken är att det går ut över patienter som tvingas vänta onödigt länge för att vi känner oss otrygga att åka fram, säger Christopher Eriksson.

►LÄS MER: Brandmannen Karl: Kör inte i 80 förbi en olycksplats, visa respekt!

– Vi är inte där för att läxa upp eller tillrättavisa någon. Vi vill hjälpa till och göra vårt jobb.

I ett inlägg som har publicerats av Facebookanvändaren Ambulance Sweden beskrivs nyårsnattens händelse. På mindre än ett dygn har inlägget delats över 6 000 gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro