ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chrome-Beskedet: Snart kommer du slippa videor som spelas automatiskt med ljud

Hugo Ewald · 15 Sep 2017
Uppdaterad 15 Sep 2017
I augusti 2017 hade Google Chrome en marknadsandel på knappt 60 procent.

I augusti 2017 hade Google Chrome en marknadsandel på knappt 60 procent. Foto: Google


Under torsdagen meddelade Google att man nu kommer gå i krig mot högljudda videor som spelas upp automatiskt i användares webbläsare. Från och med januari 2018 kommer inga videor med ljud att spelas upp automatiskt – om du inte själv gett din tillåtelse till detta.

klar

Artikellänk är kopierad

Google har, som många andra, tröttnat på videoklipp som spelas upp automatiskt med ljud i webbläsaren. Därför kommer man nu att begränsa möjligheterna för webbsidor att göra just det. Det skriver företaget i ett blogginlägg som publicerades under torsdagen.

”Oväntad medieuppspelning är ett av de vanligaste klagomålen vi möts av, någonting som använder data, konsumerar energi och kan sprida jobbiga ljud”, skriver Google.

I januari, i samband med att Chrome 64 släpps, kommer förändringen vara genomförd, och då kommer mediefiler med ljud, som videor, bara att spelas upp automatiskt om du gett sajten tillåtelse till detta. Men redan innan dess kommer användare att kunna ta del av vissa nyheter.

Från och med oktober, när Chrome 63 släpps, kommer användare att kunna stänga av ljud helt från specifika sajter. Även efter att du startat om webbläsaren kommer sajten inte att kunna spela ljud, om du inte ändrar tillbaka inställningarna. Personer som använder beta- och utvecklingsversioner av Chrome kommer redan innan dess att kunna använda funktionerna.

Att ta bort möjligheten att automatiskt spela upp videor med ljud är inte den enda nya Chrome-funktionen som Google planerar. Så tidigt som i januari kan Chrome komma att ha en inbyggd annonsblockerare, som automatiskt blockerar särskilt jobbig reklam i webbläsaren, rapporterar Venturebeat.

I augusti 2017 hade Google Chrome en marknadsandel på knappt 60 procent, enligt Netmarketshare.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro