ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CIA: Storbritannien varnades för självmordsbombaren

Stockholm TT · 19 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Brittiska MI5 har förnekat att de visste att Mohammed Sidique Khan var ett potentiellt hot. CIA hävdar nu att den brittiska regeringen redan 2003 varnades för just denna man.

Enligt CIA planerade Khan, den äldste av de fyra bombmännen, en rad attacker på synagogor på USA:s östkust 2003.

Det hävdar den prisbelönade författaren Ron Suskind i sin nya bok som publiceras som följetong i brittiska tidningen The Times.

Dessa uppgifter motsäger det vittnesmål som gavs av chefen för MI5, Dame Eliza Manningham-Buller, till det brittiska parlamentet. Enligt Manningham-Buller hade Khan aldrig funnits med på någon lista över möjliga terrorister före attackerna den 7 juli 2005, skriver The Times.

De fyra attackerna i Londons tunnelbanan dödade 56 personer och skadade 700.

Den bomb som Khan detonerade dödade sju personer, däribland honom själv. Utredarna misstänker att den 30-årige läraren var de fyra unga terroristernas ledare.

Enligt Suskinds uppgifter till The Times har "brittiska underrättelsetjänsten definitivt upplysts om Khan i mars och april 2003". Den mapp som skickades till London var dessutom mycket detaljerad.

Brittiska underrättelsetjänsten sade till The Times att påståendet är falskt och "en av de många myter som har växt upp runt Khan".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro